Panseluțele plantate în această toamnă de Primăria Iași au fost acoperite cu plasă, de teama ciorilor. Asta pentru că le ciugulesc rădăcinile, în căutare de hrană, și produc pagube însemnate, spun autoritățile.
Numai pentru florile plantate în ultima lună s-au cheltuit, din bugetul local, peste 100.000 de euro, scrie Digi24. Dar ieșenii nu se vor bucura de ele, pentru că panseluțele au fost acoperite cu plase de protecție.
„Eu am rămas surprinsă că și la momentul ăsta au pus flori, că astea deja nu mai au prea multă viață, nu? Mi se par cheltuieli inutile astea, dacă se fac din bugetul Primăriei”, spune o femeie.
„Plasele, ce-i drept, acoperă florile și nu prea se mai văd. Nu prea le mai înțeleg frumusețea”, constată o altă ieșeancă.
„Este în detrimentul esteticii, dar degeaba puneam florile. Ne-am confruntat în ultimii trei ani cu un număr foarte mare de cazuri, astfel încât era inutilă munca noastră. Undeva la 10-15% din ele au fost tot timpul scoase”, se apără Laurențiu Ivan, director la Direcția de Servicii Municipale Iași.
Totuși, măsura este susținută de specialiști.
„Ele caută semințe, caută resturi vegetale pe care să le poată consuma. Sunt genul de animale oportuniste care mănâncă hrana pe care o găsesc, pe care o au la dispoziție și asta devine mai evident în timpul iernii”, explică Carmen Gache, de la Societatea Ornitologică.
Fiecare plantă distrusă de ciori înseamnă o pierdere de aproape 2 lei pentru oraș.
„Noi am plantat numai în această toamnă 280.000 de plante bianuale și sunt și 250.000 de bulbi de lalele, pentru că trebuie menționat că scot și acești bulbi de lalele din pământ. Și, vă dați seama, este o sumă considerabilă”, a adăugatLaurențiu Ivan.
Sursa foto: Digi24
Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.