Este vorba despre o pictură murală de mari dimensiuni, care a fost aşternută pe o clădire din centrul oraşului, şi care urmează să fie ştearsă la cererea Bisericii Ortodoxe.
Pictura este semnată de câţiva artişti contemporani, grafferi, cum li se spune, Obie Platon, Irlo and Kero. Pictura, care are 19 metri pe 16 metri, se intitulează Sf. Gheorghe şi Dragonul Jucăuş, şi este o reinterpretare modernă a scenei clasice cu Sf. Gheorghe ucigând balaurul.
Artiştii au beneficiat de finanţare inclusiv din partea Google pentru a realiza pictura.
Aceasta se află în Centrul Vechi al Capitalei, într-o zonă care arată foarte rău, cu clădiri ruinate sau părăsite. Artiştii spun că au vrut să dea un pic de culoare şi viaţă locului. Este un graffiti de mari dimensiuni care nu are nimic porno sau ruşinos sau murdar în sine – e chiar mişto, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Un graffiti care schimbă oraşul.
Problema e că preoţii de la biserica din apropiere s-au considerat jigniţi de apariţia acestei picturi şi au cerut ştergerea ei. “Mesajul este satanic şi nu e normal să vedem diavolul pe pereţi”, spun ei.
Ca atare, Consiliul Parohial a cerut proprietarului clădirii să şteargă pictura.
Iată ce a declarat Preotul Bisericii Sfântul Gheorghe, Emil Cărămizaru, postului nostru de radio:
Această evoluţie a stârnit unele nemulţumiri – în fond, pictura nu aparţine bisericii, România e totuşi un stat laic şi arta are diferite forme de manifestare, nu poţi distruge o operpă artistică doar pentru că nu place unora. Poate altora le place.
De asemenea, binecunoscutul artist Dan Perjovschi a luat şi el poziţie în această controversă.
Problema noastră nu e că pictura ar fi frumoasă sau urâtă sau mică sau mare. Problema e că, în România, în anul 2015, Biserica Ortodoxă poate cere şi poate obţine ştergerea unei picturi moderne de pe o stradă doar pentru că nu.i place. Iar asta e o situaţie care ar trebui să ne dea de gândit, dacă nu chiar să ne îngrijoreze foarte tare.