România a plătit zeci de milioane de euro pe o aplicație care ar fi trebuit să realizeze hărți de risc pentru inundații. Este vorba de 47 de milioane de euro, achitați pentru un program pus în funcțiune în 2014.
Acest program ar fi trebuit să indice Administrației Naționale Apele Române și primăriilor unde ar trebui făcute îndiguiri suplimentare. Numai că acest program nu mai funcționează, scrie Playtech.ro.
Conducerea Administrației Naționale Apele Române anunța finalizarea proiectului în 2014.
Numai că programul anti-inundație de 47 de milioane de euro a suferit primul eșec în prima lună de la lansarea sa. Nu toate zonele acoperite de ape în 20 aprilie 2014 se aflau în perimetrele cu risc ridicat de inundație indicate în aplicație.
Premierul de atunci, Victor Ponta, a susținut că studiile nu sunt complete și mai trebuie realizate actualizări. La începutul lunii mai, șeful Executivului a anunțat că hărțile au fost refăcute. Au urmat viituri și în iunie și nici atunci programul nu a funcționat. De exemplu, cele mai puternice pagube s-au produs în comuna Jitia, din Vrancea. Aplicația trecea localitatea în afara oricărei arii de pericol. Cea mai apropiată așezare umană cu pericol de inundație se afla la 26 de kilometri.
Acum, la 7 ani distanță, aplicația nu mai este activă. Programul nu mai este disponibil la adresa sa, pe site-ul http://gis2.rowater.ro:8989/flood/.
Deocamdată, conducerea Administrației Naționale Apele Române nu a răspuns întrebările legate de viitorul aplicației și despre cât de util și bine realizat a fost programul Hărților de Hazard pentru Inundații.
Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.