Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Într-un sat din Iaşi oamenii sărmani s-au învăţat să primească bani de la stat şi nu mai vor să muncească

Într-o comună din Iaşi, reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă le-au prezentat şomerilor 300 de slujbe, însă niciunul nu a fost interesat.

Anul acesta, în comuna Ţibana, aflată la 30 de kilometri de Iaşi, doar nouă persoane şi-au luat o slujbă. Aici sunt însă peste 500 de asistaţi social apţi de muncă.

La întâlnirea cu reprezentantul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, oamenii din sat au ţinut să demonstreze că e mai bine acasă.

Un domn care n-a lucrat niciodată, dar nici nu vrea să-nceapă să lucreze, o declaraţie pentru Ştirile Pro TV.

Funcţionar AJOFM: Avem locuri de muncitor necalificat în industria confecţiilor. N-aţi fi interesat de un astfel de loc de muncă?

Localnic: Nu ştiu ce să zic. La un salariu de bază, aşa, de măcar 15 milioane…

Reporter: Aţi muncit vreodată? Aţi fost undeva?

Localnic: Nu am fost.

Iată cazul unei femei de 55 de ani care nu are nici o calificare dar n-ar accepta un loc de muncă plătit cu mai puţin de 2.000 de lei, plus cazare, pentru că nu-i place să facă naveta.

 

Funcţionar: Aveţi o calificare?

Localnică: De unde să am calificare dacă m-am măritat la 18 ani şi am făcut 6 copii?

Funcţionar: Atunci cum vă doriţi un salariu de 20 de milioane? Ce ştiţi dumneavoastră să faceţi de 20 de milioane?

Localnică: Ce ştiu să fac? De toate.

Un alt domn, beneficiar al venitului minim garantat, controlat dacă şi-a căutat şi şi-a găsit loc de muncă, e enervat de insistenţele reporterului Pro TV:

Reporter: Dumneavoastră sunteţi sunteţi sănătos. Nu sunteţi bine?

Bărbat: Nu.

Reporter: Dar ce problemă aveţi?

Bărbat: Nevasta a murit, am rămas singur…

Reporter: Aţi putea lucra?

Barbat: Nu…

Conform AJOFM Iaşi, săptămâna aceasta, în judeţ, sunt disponibile peste 300 de locuri de muncă, multe pentru persoane necalificate.

Oamenii preferă ajutorul de la stat, deşi salariul minim este de 1050 de lei.

Venitul minim garantat porneşte de la 125 de lei, pentru o singură persoană, şi ajunge la 465 de lei, pentru o familie cu 5 membri.