O sursă suplimentară de venituri pentru diverși oameni care lucrează în instituțiile statului este Autoritatea de Ordine Publică.
Autoritățile Teritoriale de Ordine Publică funcționează pe lângă fiecare Consiliu Județean și sunt organisme consultative care se întrunesc din când în când, “trimestrial sau când e nevoie”, după cum scrie în legea de înființare.
Aceasta mai prevede că Autoritatea organizează consultări cu membrii comunităților locale și cu organizațiile neguvernamentale cu privire la prioritățile siguranței persoanei și a ordinii publice.
Din aceste structuri fac parte diferite persoane desemnate de președintele CJ, șefi din poliție, consilieri locali sau județeni – ceea ce transformă Autoritățile de Ordine Publică în instituții ale sinecurilor politice, după cum a constatat ziarul Adevărul.
Și asta pentru că participarea la ședințele acestor structuri e recompensată cu bani mulți în unele județe.
În județul Vrancea, pentru o şedinţă sau două pe lună, care nu durează mai mult de o oră, timp în care se citesc rapoarte de la poliţie sau jandarmerie, un membru ATOP primeşte suma de 3.285 de lei net.
În componenţa ATOP Vrancea figurează nu mai puţin de 15 persoane, ceea ce înseamnă că fondul lunar de indemnizaţii pentru aceşti oameni este de 50.000 de lei net, bugetul anual fiind de 600.000 de lei.
În schimb, la Sibiu, Prahova, Teleorman, e vorba de 400-500 de lei. În Arad, Timiș, Dolj, 1000 lei net, iar la Constanța, Bacău, Caraș-Severin, 2000 de lei pe lună.
În Vrancea, indemnizațiile au fost stabilite pe vremea când la conducerea Consiliului Judeţean Vrancea era Marian Oprişan, iar obiceiul e continuat și de noua putere.
Noul preşedinte al ATOP Vrancea este un consilier judeţean PNL, inspector la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.
Din informaţiile „Adevărul”, retribuţia preşedintelui ATOP ar ajunge la aproape 7000 de lei net. Jurnaliștii l-au întrebat dacă e adevărat, iar el răspuns: „Sunt preşedinte de mai puţin de o lună, nu mi s-a adus la cunoştinţă ce indemnizaţie am”.
Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.
Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.