Confidenţialitate

Republica Fantastică România: Au inaugurat și infectat Secţia Clinică de Chirurgie Plastică şi Mari Arşi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi

La opt ani de la începerea lucrărilor, Secția Mari Arși de la Iași a fost deschisă. Secţia Clinică de Chirurgie Plastică şi Mari Arşi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi este exemplul perfect pentru Republica Fantastică România, după cum au descoperit, vineri dimineața, în Deșteptarea, Vlad, George și Luca.

S-a inaugurat zilele trecute, pe 16 octombrie, Secţia Clinică de Chirurgie Plastică şi Mari Arşi de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Secţia Clinică de Chirurgie Plastică şi Mari Arşi funcționează într-o clădire construită în 1757 în jurul bisericii Sfântul Spiridon. 5 paturi pentru mari arși, 5 săli de operație, 5 paturi pentru terapie intensivă intermediară și 10 paturi pentru arsuri mici ți medii, maximum 20% din suprafața corpului. Lucrările de construcție și amenajare ale secției au fost finanțate de Ministerul Sănătății și au valoarea totală de 40 milioane de lei.

”Inaugurările – astea cu panglică, politicieni, popi, orice. Interzise complet. E ceva de inaugurat? Dați pe Facebook. Ne descurcăm noi să găsim, nu-i nevoie să vă dați în spectacol”, a comentat Vlad Petreanu, în Deșteptarea.

Unitatea ar trebui să asigure primele paturi pentru pacienţii cu arsuri grave din Moldova.

Pe 16 octombrie, unitatea de la Iași a fost, deci, inaugurată, cu oficialități locale și de la București, a venit ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu sobor de preoți, cu șefime, prostime și gură cască.

Apoi secția a fost închisă. Un pacient care venea cu avionul de la Târgu Mureș a fost refuzat. De ce? Pentru că cei care au venit la inaugurare au infectat spaţiul.

“Având în vedere faptul că la inaugurarea secției de clinice din data de 16 octombrie 2019 au participat mai multe persoane care au vizitat secția fără echipamente corespunzatoare, a fost necesară dezinfecția ulterioară a spațiului.”, transmite Ministerului Sănătății.

De asemenea, reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon” au confirmat pentru Adevărul că nu au dat în folosinţă efectiv noul spaţiu deoarece, după inaugurare, testele epidemiologice au fost parţial neconforme.

Analiza a fost făcută de epidemiologii spitalului, iar rezultatele probelor prelevate din apă şi aer au relevat prezenţa unor germeni.

Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al spitalului: „Probele care au fost luate pentru verificare epidemiologică de la nivelul filtrelor din spaţiul nou creat pentru pacienţii mari arşi au ieşit deocamdată parţial neconforme, astfel încât s-au dispus măsuri suplimentare iar maine se vor lua din nou aceste probe. Dorim să existe condiţii de siguranţă pentru pacienţii de acolo, care prezintă un mare risc infecţios prin natura patologiei pentru care sunt internaţi”.

”Pentru poza aia nenorocită, cu panglică și sforăituri de campanie electorală, s-a întârziat deschiderea efectivă a unei secții medicale de care depinde supraviețuirea unor oameni grav răniți. Pentru acești oameni, funcționarea secției e o chestiune de viață și de moarte, fără nicio exagerare. Dar ce e mai important decât o chestiune de viață sau de moarte în România? O poză cu un politician și un sobor de preoți care inaugurează ceva”, a comentat Vlad Petreanu, în Deșteptarea.

Comunicat Ministerul Sănătății din 23 octombrie

Referitor la secția clinică de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

Având în vedere faptul că la inaugurarea secției de clinice din data de 16 octombrie 2019 au participat mai multe persoane care au vizitat secția fără echipamente corespunzatoare, a fost necesară dezinfecția ulterioară a spațiului.

După acest proces, în 18 si 19 octombrie au prelevate de catre SPIAM din cadrul unității sanitare, prima serie de probe de sanitație și microfloră care au fost conforme.

Astăzi a mai fost prelevat al doilea set de probe, iar rezultatele vor fi gata la începutul săptămânii viitoare.

În ceea ce priveste personalul angajat, unitatea de arsi din cadrul secției clinice are asigurat normativul minim de personal de specialitate, dar pentru asigurarea unui act medical de calitate este necesara o suplimentare a acestuia. În prezent, există în derulare un proces de selecție a personalului de specialitate.

Mai mult, prin programul Băncii Mondiale și cu sprjinul ambasadei Franței și al centrelor de profil din Franța, la începutul anului 2019, 5 cadre medicale de la noul centru din Iași (medici de anestezie – terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța. De asemenea, a fost agreat cu reprezentanții centrelor de specialitate din Franța ca ulterior operaționalizării acestui centru să beneficieze de expertiza acestora în lucru în cadrul centrului.

Ca urmare, secția clinică este funcțională în cazul apariției unor cazuri de pacienți cu arsuri grave.