Perla perlelor de la examenele acestui sfârşit de an şcolar a venit din Harghita, unde Inspectoratul Şcolar a folosit la evaluarea naţională o ştampilă agramată – cea pe care scria “evaloare naţională” în loc de “evaluare naţională”.
Ştampila asta a fost aplicată pe toate lucrările elevilor, în tot judeţul. Au fost 96 de ştampile cu totul, toate agramate. Inspectoratul Şcolar susţine că a realizat că-s greşite dar n-a mai avut timp să le schimbe.
Mă rog, aşa o fi. Putem să-i credem sau nu. Eu înclin să nu-i cred pentru că n-au spus nimic despre eroare înainte ca ea să devină publică. Abia a doua zi după ce s-a umplut internetul au răspuns – a! ştiam, dar n-am vrut să vă deranjăm.
Dar – şi aici e cu adevărat Republica Fantastică România – înclin să nu-i cred din cauza ţintei anchetei pe care o face Inspectoratul Şcolar Harghita în urma scandalului.
Ştiţi ce încearcă să afle acum şefii învăţământului preuniversitar din Harghita?
Încearcă să afle cine a făcut publică eroarea – şi să-l pedepsească.
Şefii Inspectoratului declară că fotografierea ştampilei şi publicarea imaginii reprezintă o încălcare a metodologiei examenului.
Iată ce declară Petru Gârbea, inspectorul şcolar general din Harghita: “În fiecare şcoală există înregistrarea video a activităţilor din timpul evaluării, o să vizualizăm acele înregistrări (…) posibilităţi de a detecta unde s-a umblat cu mijloace nepermise avem”.
Dacă persoana care a fotografiat foaia de examen a fost un supraveghetor, acesta nu va mai avea dreptul să participe la niciun examen în următorii cinci ani.
În judeţul Harghita, la Evaluarea Naţională au participat aproape 300 de profesori şi toţi sunt acum suspecţi.
Deci problema Inspectoratului nu e să-i sancţioneze pe cei care trebuiau să verifice ştampila, astfel încât să nu apară erori ridicole, cum a fost asta, când a scris Evaloare Naţională. Problema inspectoratului este cum să-l prindă pe ăla care a sesizat eroarea şi a făcut-o publică.
Mai ţineţi minte cazul cu tipul amendat pentru că a semnalat un transport de lemne suspect la Radarul Pădurilor?
Am crezut că ăla e un caz izolat – dar iată că, în ţara asta, lucrurile chiar sunt cu fundul în sus; sunt pedepsiţi nu cei care sunt proşti, ci aceia care râd de proşti.
Dar ştim că ştampilasta nu schimbă nimic: proştii, tot proşti rămân, chiar şi atunci când încearcă să se răzbune pe cei care-i văd cât de proşti sunt.
Ştampilele au costat 4.800 de lei.
Ştampilele au fost confectionate într-un mic atelier improvizat într-unul din apartamentele unui bloc. Meșterul, un om în vârstă din Miercurea Ciuc, şi-a recunoscut greşeala, pe care a pus-o pe seama defectului de vedere şi a faptului că este vorbitor de limba maghiară.