Confidenţialitate

Reprezintă o victorie sau o înfrângere rezultatul alegerilor de duminică?

Ultimele rezultate de la Biroul electoral Central arată că dacă PNL va avea primarul în aproximativ 30% dintre localitățile românești, cel puțin 27 de județe ale României vor fi dominate politic și financiar de PSD și aliații săi.

Numărul acestora va crește, în mod cert, poate la 31, sau poate chiar la 35, în funcție de alianțele pe care experimentatul Liviu Dragnea va ști să le facă în teritoriu cu ALDE, UNPR și UDMR.

În România avem doar 40 de județe, plus Municipiul București, câștigat de asemenea de PSD, ceea ce înseamnă că indiferent cine ia Parlamentul și face Guvernul la toamnă, PSD-ul va controla între 75 și 81% din județele țării.

Primarii peneliști ai localităților din aceste județe, presupunând că nu vor face ei înșiși alianțe cu PSD, vor avea viață grea, căci cel mai probabil vor fi mai pe la coada alocărilor financiare, iar cetățenii care i-au votat își vor blestema zilele când vor înțelege că localitățile lor vor fi condamnate la sărăcie în următorii patru ani.

Pe votul politic, cel pentru consiliile județene, acolo unde PSD a obținut 37%, iar PNL 32% se poate face de asemenea o simulare pentru parlamentarele din toamnă. Dacă duminica trecută ar fi fost alegeri parlamentare PSD ar fi putut azi să facă guvernul, împreună cu ALDE Tăriceanu, care a obținut 6%. Împreună ar fi avut 43% din voturi, iar după redistribuire peste 50%.

Acesta este rezultatul crunt, corect expus, nu pitulat după cifre, al alegerilor de duminica trecută.

Și totuși Alina Gorghiu și Vasile Blaga l-au prezentat ca pe o victorie, arătând că niciodată PNL nu a obținut un scor atât de bun și că unificarea dreptei, adică înghițirea PDL de către PNL a fost un lucru bun. Catastrofa de la București a fost prezentată ca fiind – un rezultat sub așteptări…

Nu e ca și cum Predoiu ar fi fost vecin de procente mai degrabă cu Turcescu, decât cu Nicușor Dan, nu e ca și cum PNL ar fi făcut cadou Capitala pesediștilor.

Dar adevărata problemă cu dreapta asta reunită sub sigla PNL este că ea lasă fără opțiune adevăratul electorat de dreapta, oamenii ocupați, care la această oră trudesc pe șantiere, în fabrici sau chiar pe ogoare.

Ei pe cine or să voteze la toamnă? PNL-ul? 

Reprezintă o victorie sau o înfrângere rezultatul alegerilor de duminică? Ar trebui PNL să își schimbe strategia, poate chiar oamenii și conducerea, sau acest lucru este nepotrivit acum, în an electoral, și oricum nu ar avea motive să o facă?

Dacă lucrurile vor rămâne la fel, ați vota la toamnă acest PNL, fie doar și pentru că nu este PSD, sau nu l-ați vota?

https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-reprezinta-sau-nu-o-victorie-rezultatul-alegerilor-de-duminica-7-iunie-2016?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct