Negocierile privind majorarea salariului minim nu s-au încheiat, spun reprezentanții patronatelor. Reacția lor vine după ce ministrul Muncii a anunțat că sindicatele și patronatele au acceptat creșterea salariului minim la 3000 de lei brut de la 1 ianuarie și o parte din această majorare, adică 200 de lei să fie scutită de plata impozitelor și a contribuțiilor.
Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii a spus la Europa FM că negocierile vor fi reluate, săptămâna viitoare, deoarece companiile doresc o scutire de taxe și pentru cei care majorează salariul minim peste 3000 de lei brut.
Florin Jianu: „Din perspectiva noastră, negocierile nu sunt închise”
„Din perspectiva noastră, negocierile nu sunt închise. De altfel, colegii care au participat ieri au acceptat această primă etapă de egociere care înseamnă 200 de le în cadrul salariului de 3000 de lei, dar ceea ce noi am solicitat ca o etapă ulterioară a negocierii este ca încă o sumă suplimentară de 250 de lei pentru cei care vor să crească voluntar salariul minim pe economie să fie și ea scutită.
Deci, ajungând tot la 450 de lei așa cum am solicitat inițial. Deci, din perspectiva noastră, negocierile nu sunt închise în acest moment. Sigur, nu este ideală obținerea a 250 de lei peste cei 3000 de lei, dar pun bazele pentru anii următori, ceea ce pentru noi este un câștig. În egală măsură, cei 450 de lei nedeductibili rămân 450 de lei”, a explicat Florin Jianu pentru Europa FM.
Gabriel Biriș: „Odată crescut salariul minim, unul dintre beneficiari – chiar importanți – este bugetul de stat”
Statul va fi unul dintre beneficiarii importanți ai majorării salariului minim – spune Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate.
„Este un compromis politic și economic. Este de așteptat. Noi am mai spus lunile trecute că o creștere a salariului minim la 3000 de lei nu vedem a fi un dezastru pentru economie, dar trebuie ținut cont de toate implicațiile pe care creșterea salariului minim le are.
Un exemplu care este cel mai la îndemână este punctul de amendă la circulație. Sunt foarte multe prestații sociale care sunt legate de salariul minim sau salarii ale bugetarilor care sunt legate de salariul minim. E clar pentru toată lumea că odată crescut salariul minim, unul dintre beneficiari – chiar importanți – este bugetul de stat”, a explicat Gabriel Biriș.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a promis însă că majorarea salariului minim nu va duce și la creșterea punctului de amendă. Acesta va fi înghețat și anul viitor la nivelul de 145 de lei.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Ministrul Muncii: Salariul minim brut va crește la 3000 de lei | AUDIO