La Cernăuți, aproape de granița cu România, s-au auzit miercuri pentru prima oară alarmele de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Oamenii au plecat spre România, speriați că luptele vor ajunge și în orașul lor.
După câteva ore de așteptare pentru formalitățile de intrare în țară, refugiații sunt așteptați de voluntari cu mâncare caldă, pături, cazare sau transport.
Prin punctul de trecere a frontierei Siret, refugiații din Ucraina continuă să sosească în număr mare. Foarte mulți au continuat să vină în timpul nopții, în ciuda ninsorii.
„Aseară a atacat foarte tare, au dat bombe, au bombardat. Au bombardat și case civile, copilul i-a sunat să vină urgent încoace”, ne explică o femeie venită din Ucraina.
Pe teritoriul românesc au fost așteptați cu hrană caldă, pături și li s-au oferit posibilități de plecare în țară sau către Occident.
„Sunt frații noștri, au nevoie de ajutorul nostru. Nu putem să stăm pe loc și doar să auzim ceea ce se întâmplă fără să acționăm”, spune un voluntar venit să ajute refugiații.
„Am adus sendvișuri, gogoși, tocăniță de cartofi cu carne, chec, apă, tot ceea ce se poate pentru ei și niște pături”, ne povestește un alt bărbat venit să ajute la graniță.
Pentru a oferi o alternativă de primire a refugiaților, s-a decis redeschiderea trecerii feroviare de la Vicșani – Vadu Siret. Un tren cu 6 vagoane a plecat spre frontieră și va aștepta sosirea trenului din Ucraina pentru a-i putea prelua pe oameni.
Refugiații sunt obosiți și speriați, mai ales că sirenele au sunat azi din nou și la Cernăuți, pentru prima oară pe timp de zi de la invazia Rusiei în Ucraina.
„Are un an și 4 luni. Pentru dânsa am plecat, pentru că nu știm ce ne așteaptă ziua de mâine, sperăm că poate se va termina. Am lăsat bărbatul, tata, bunici”, ne-a mărturisit o refugiată din Ucraina.
28 de copii cu vârste de maximum 16 ani, dintre care mulți de numai câteva luni, sunt cazați la o casă penticostală din satul sucevean Calafindești, la 20 de km de frontieră. Două femei din Ucraina au grijă de ei:
„Am de gând să stau aici ceva zile, o săptămână, până ce trece războiul și să mă duc acasă, la Ucraina. Eu cred că s-ar termina, s-ar trece, ca să meargă copiii acasă”, povestește una dintre femei.
Oamenii vor sa plece mai departe, în Polonia dar mai întâi vor ajunge la Timișoara pentru că cei mai mulți nu au acte. Preotul bisericii spune că de când a izbucnit războiul a primit mai mulți refugiați din Ucraina.
Iar primarul din localitate, Adrian Frâncu, spune că se așteaptă ca mulți alți refugiați să ajungă în satul lor.
Autor: Alexandru Neagu
Citește și: Războiul din Ucraina, în a 7-a zi: Parașutiști ruși au ajuns în Harkov, oraș aflat sub asediu | LIVE TEXT