Confidenţialitate

Reportaj: Refugiații ucraineni din Gara de Nord. Împărțiți pe culori, au fugit din calea războiului cu speranța că se vor întoarce acasă | AUDIO

Încă 400 de refugiati, care au plecat din Ucraina, au ajuns luni seară la București. Alte 400 au ajuns la Ploiești. Toți au venit cu același tren pe ruta Ucraina-Republica Moldova-Romania. 

Gara de Nord arată ca o tabără. Pe culoarele lungi pot fi văzute corturi în care se pot încălzi refugiații din Ucraina, până la următorul tren.

Între timp, voluntarii îi impart în grupuri.

„Culoarea roșie dacă vin mame cu copii, culoarea verde cei care vor să plece cu avionul, culoarea albă oamenii care rămân în gară și vor să plece cu trenul mai departe”, ne explică un voluntar.

Am stat de vorba cu unii dintre refugiați. Serghei, de pilda, ne-a spus că dacă ar fi fost mai tânăr ar fi rămas să lupte:

„S-a declarat stare de război, s-a stins lumina, auzeam sirenele și am plecat din oraș.”

Vera, o tânără din Odesa, a ajuns în Gara de Nord din București. Destinația ei: Germania:

„Au început acțiunile militare, se auzeau împușcături, sirenele, copiii se temeau și am decis să plecăm din oraș.”

Mamele și copiii sunt grupul cel mai vulnerabil. Ei primesc hrana, adăpost și îndrumare din partea voluntarilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

80.000 de refugiați sunt acum în România, din care aproape 30.000 sunt copii. Guvernul a aprobat luni seară o serie de măsuri pentru sprijinirea acestora.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru:

„Toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție potrivit Legii azilului, vor beneficia de drept la educație în instituțiile de învățământ din România în aceleași condiții cu ante-preșcolarii, cu preșcolarii și elevii români. Acești copii ucraineni vor avea și dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, drept de alocație de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și manuale”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Citește și: Bogdan Aurescu: În Republica Moldova nu există risc de invazie rusă în acest moment. Au nevoie de sprijin în gestionarea refugiaților | VIDEO

Citește și: Război în Ucraina, ziua 13: Portul Odessa, bombardat în zori. Un general rus, “ucis” în apropiere de Harkov | LIVE TEXT