Confidenţialitate

Reportaj: Pericolul din munții Bucovinei. O fostă exploatare minieră a ajuns o ruină, iar iazul de steril o bombă cu ceas | AUDIO

O fostă exploatare minieră din Bucovina s-a transformat în ultimii ani într-o ruină, iar pericolele care pândesc aici sunt multiple. Fosta uzină de preparare a minereului a fost pusă la pământ, s-a exploatat fierul vechi, iar acum arată ca după bombardamente. Și totul este la drumul județean care leagă valea Moldovei de valea Bistriței, prin pasul Puzdra.

La mina de neferoase de la Leșu Ursului lucrau în vremurile bune chiar și 5.000 de oameni. Marcel este unul din foștii mineri, care a lucrat timp de 12 ani la uzina de preparare a minereului de la Tarnița. Acum este extrem de revoltat de ceea ce s-a ales din fosta exploatare:

„Minereul când s-a preparat s-a făcut cu reactivi, cu cianuri care poluează toată valea Suhei, iar ceea ce e acolo nu e doar pericol, e dezastru ecologic, e Ucraina, dacă vreți să vedeți cum e în Ucraina nu trebuie să mergeți acolo, ci aici la flotație. E pericol și pentru oameni, și pentru animale și pentru natură și pentru tot. Vă dați seama că acolo e un mediu toxic pentru natură pentru că suntem în inima munților.”

Activitatea minieră a fost sistată definitiv în 2006, iar ulterior au început lucrările de ecologizare. Din păcate, lucrările s-au finalizat doar parțial. Ioan Oros, primarul comunei Ostra, spune că zona reprezintă un pericol din mai multe puncte de vedere, la fel cum cred și sătenii:

„Păcat, e o pată urâtă pentru Ostra și pentru locuitorii comunei. De fiecare dată când plouă, când sunt vijelii, tot praful de aici este dus spre localitate. Oamenii se ocupă cu creșterea animalelor, iar în zonă sunt și locuri de pășunat și este o poluare imensă, este poluată și apa și este un disconfort pentru toată lumea.”

„Astă primăvară a venit un vârtej mare, a adus o cenușă albă și chiar s-au pârlit niște brazi, a venit un nor mare, puternic, de pe iazul acela de sus, chiar am zis uite s-au dus și nenorocirea asta a rămas pe capul nostru”, spune și Floarea Răcilă, o locuitoare din Ostra.

Pericolele vin nu doar de la ruinele fostei uzine de preparare a minereului. În apropiere există unul din cele mai mari iazuri de steril, care încă nu a fost stabilizat complet.

„Dumnezeu ne-a înzestrat cu al treilea iaz ca mărime din Europa, iazul Tărnicioara, unde sunt în jur de 15 milioane de metri cubi de steril. Acolo s-au mai făcut lucrări și trebuie să se mai facă”, spune primarul din Ostra.

„A venit un inginer și l-am întrebat ce se va întâmpla. El mi-a spus: doamnă, asta este o bombă care nu știe nimeni când va exploda, dar va exploda. S-a referit la iazul ăsta mare care nu a fost prevăzut pentru preluarea apelor și nu se va putea deseca niciodată”, a mai spus Floarea Răcilă.

Pentru finalizarea lucrărilor de ecologizare autoritățile locale din Ostra au înaintat zeci de adrese. Până acum au primit doar promisiuni. Așa încât oamenii trăiesc doar cu speranța.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.