Vama Siret rămâne pentru a 13-a zi la rând cel mai aglomerat punct al frontierei României cu Ucraina. Sute de femei, copii, vârstnici ajung aici în fiecare zi în căutarea liniștii de care nu mai au parte în țara lor.
În acest context cu greu mai găsești un loc de cazare în oraș sau împrejurimi, iar prețurile aproape s-au dublat față de acum două săptămâni.
Prin punctul de trecere a frontierei Siret continuă să sosească zilnic mii de refugiați, care sunt preluați de autorități și voluntari. Printre ei se află și Margareta, o femeie care s-a gândit să le aducă refugiatelor o mică alinare și le-a oferit flori la intrarea pe pământ românesc:
„Intrând în contact cu multe mame cu copii și pentru că în ultimele zile mi-au tot țâșnit lacrimile și le-am văzut pe ele plângând, am zis că e 8 martie și, parcă eu nu mă pot bucura, să încerc să le aduc un zâmbet pe buze. Le-am văzut pe femeile ucrainence zâmbind, încă mai au puterea să zâmbească, iar asta este extraordinar.”
Cei mai mulți refugiați au ales să părăsească Ucraina prin punctele vamale autorizate, dar sunt și excepții, după cum spune comisarul șef Ilie Poroc, de la Poliția de Frontieră Suceava:
„Din data de 24 și până astăzi, aproximativ 60 de persoane au fost depistate că au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România. Toți erau ucraineni, toți au cerut o formă de protecție din partea statului român.”
Exodul din țara vecină a făcut ca locurile de cazare din județul Suceava să fie rare sau chiar inexistente. Sunt două categorii: ucrainenii aflați în tranzit, care stau una-două nopți și cei care au făcut rezervări pe cel puțin 14 zile și speră să se poată întoarce acasă cât mai rapid.
Cererea crescută a făcut ca unii operatori să crească prețurile, în unele cazuri acestea fiind și duble comparativ cu acum două săptămâni.
În schimb, 12 bărbați din Ucraina au trecut apele reci ale rîului Tisa pentru a ajunge în România. Ajunși departe de război, aceștia au cerut azil autorităților române.
Vă reamintim, legea marțială instituită în Ucraina îi împiedică pe bărbații cu vârste de până la 60 de ani să părăsească țara. Aceștia nu se pot prezenta la vama ucraineană pentru că nu sunt lăsați să treacă.
Autori: Alexandru Neagu, Mica Șvab