Reportaj de Alexandra Stănescu & Iorgu Ianuși
Prima zi de Paște înseamnă, pentru aromâni, și începerea sezonului de logodne și nunți.
După „Logodna mică”, făcută de Crăciun, urmează „Logodna mare” și mulți tineri aleg prima zi de Paște să facă acest legământ cu persoana aleasă.
Ceremonialul logodnei este extrem de important, este un ritual, respectat de unele familii extrem de aproape de obiceiurile pe care le aveau bunicii și străbunicii.
Pe lângă mielul fript la proțap sau la cuptor, se fac celebrele plăcinte cu lapte, brânză, praz, dovleac, ceapă și spanac. Chiar și de la o masă bogată, e nelipsită o bucată sănătoasă de brânză, însoțită de crudități.
Între aromele mesei de Paște, și încurajați de câte un pahar de vin sau țuică, aromânii dau drumul petrecerii: armonica răsună și …ne invită și pe noi să petrecem.
Gazdă este Elena Brova, care ne-a povestit cum se petrecea Paștele în perioada interbelică …dar și mai târziu.
Ritualul „Logodnei mari”
După ce, la Crăciun, i-au dat fetei semnul mic, un inel –spre exemplu, familia băiatului pregătește „Semnul Mare”, toate darurile importante pregătite pentru mireasă. Vestitele baiere de aur au fost înlocuite de diverse bijuterii, cercei, lanțișoare cu medalion.
Toate bijuteriile pregătite sunt așezate pe o pernuță albă, împodobită. Ele constituie Semnul Mare. Socrul mare sărută bijuteriile (pe vremuri, bănuții de aur ) și le oferă socrului mic, care face același lucru. Cei doi își strâng mâna și își fac urări.
Deși costumul tradițional aromân nu se mai poartă decât la petreceri și la evenimente ale asociațiilor culturale, pentru petrecerea de logodnă, unele tinere se îmbracă în celebrele haine din catifea roșie, cu șorț.
Pe vremuri, fabricarea unui asemenea costum dura destul de mult – pentru că totul se făcea din lână prelucrată. Pentru zilele de sărbătoare și pentru sezonul cald, femeile își comandau la croitori îmbrăcăminte din catifea.
Aromânii marchează fiecare eveniment prin ritualuri sobre, îmbinate cu muzica tradițională.