Reportaj realizat de Iorgu Ianuși
Este momentul să ne întâlnim cu cei care vă aduc Știrile Europa FM la fiecare oră fixă. Îi auziți zilnic la jurnale și din locurile în care se întâmplă cele mai importante evenimente.
Dacă înainte de sărbători am făcut o mică incursiune în culisele redacției de știri, azi vă propun să aflăm cum se desfășoară o zi din viața echipei care adună, scrie și transmite informațiile. Pătrundem, așadar, în „Newsroom-ul” Europa FM – gazdă este Iorgu Ianuși.
În fiecare seară ne notăm ce ne-a contrariat, ce ni s-a părut revoltător, cazurile grave care trebuie semnalate, subiectele ce trebuie continuate. Dimineața, la 7.00, începe primul Jurnal, ridicarea de cortină pentru evenimentele așteptate.
Elena Tudor este reporter Europa FM și scormonește în căutarea subiectelor sociale în special. Dă semnalul pentru încă o zi ce se anunță plină. Nuți, cum îi spunem noi, aduce veștile importante – fie de la ministerul Muncii (despre indemnizații, ajutoare, salarii), fie despre cazurile de pacienți neglijați. Subiecte extrem de serioase. Este vocea caldă și sobră. După ce a venit de pe teren sau după ce a dat mai multe telefoane ca să ne ajute să ne lămurim asupra unui subiect, Nuți rămâne cu mintea la câte un subiect la care ține foarte mult.
Se face aproape ora 09.00 și începem să ne strângem, fiecare cu subiectul lui. Anca Grădinaru ajunge în redacție și pregătește fie o anchetă pentru următorul buletin, fie editează o declarație în exclusiviate, asta dacă nu are programată o nouă ediție a emisiunii „Interviurile Europa FM”. Se întâmplă, uneori, ca în locul invitatului așteptat…să apară altul. Anca Grădinaru gestionează situația… Fie ministru, fie șef de instituție publică…Anca nu are de gând să îi lase pe politicieni să bată câmpii.
De la 10.00 suntem aproape toți în redacție și ne anunțăm fiecare cazul de care ne ocupăm. O parte ascultă conferințe de presă, alta urmărește agențiile și propunerile venite din țară de la corespondenți. Și, când sunt proteste, ne deplasăm la fața locului. Timpul trece extrem de repede, iar la ora 13.00 avem Jurnalul de prânz, când trebuie să adunăm cele mai importante evenimente petrecute în primele ore ale zilei.
Iulia Nagy și Alexandra Stănescu, colegele noastre, ne vorbesc despre atmosfera dinaintea Jurnalului de prânz. Primul subiect: protestul de la Guvern. Ca să nu mă agite și mai tare înainte de Jurnal, nu mi-au spus că au apărut probleme. Iulia încerca să transmită de la Piața Victoriei, Alexa înregistrează din redacție….
De curând, prin programul de Burse Europa FM, redacției de știri i s-a alăturat Sophie Dimulete, care a trecut deja de primele transmisiuni de pe teren, de primele reportaje. Bătăi de cap i-a dat, însă…starea vremii.
În jurnal difuzăm și interviuri, reportaje, declarații…care, uneori, cu greu se culeg. Liliana Nicolae ne-a povestit câteva pățanii de pe teren.
Dincolo de momentele amuzante, de experiențele de pe teren și de interviurile, uneori, amuzante, ce ne mai destind, revenim după Jurnalul de prânz la treabă.
La 14.00 ne reunim în ședința de redacție: pregătim Jurnalul de seară. După-amiază mai vin „întăriri”. Ana Stoian urmărește evenimentele de la ora 15.00 până târziu în noapte. „Timoșenko” este ochi și urechi…
După Jurnalul de la ora 18.00, Adriana Sârbu și Ana Stoian pregătesc Știrile de seară și de noapte.
Prima parte a reportajului despre echipa Știrilor Europa FM a fost difuzată în decembrie 2017 în emisiunea „Lumea Europa FM”.
Atunci, mergeam dincolo de vocile pe care le auziți de la microfon zi de zi, oră de oră la „Știrile Europa FM”. Poveștile jurnaliștilor au fost „condimentate” cu mici pățanii din timpul buletinelor de Știri și din timpul Jurnalelor ( de dimineață – 7.00, de prânz – 13.00, și de seară -18.00).
Sunt extrem de fericiți când reușesc să vă spună primii o știre importantă sau când reușesc să vă facă să zâmbiți prezentând un subiect de fapt divers. Așasar, poftiți în culisele Știrilor Europa FM: am stat de vorbă cu Andrei Paleu, Ioana Brustur Căpitanu, Manuela Nicolescu și Iulia Verbancu.