Publicația franceză Libération dedică un articol amplu unei probleme cu care se confruntă România: plecarea în străinătate a tinerilor cu studii superioare, „sătui de instabilitatea guvernamentală și de corupție”, fenomen despre care jurnaliștii notează că „nu îngrijorează, deocamdată, puterea”.
Libération a stat de vorbă cu mai mulți tineri români care au părăsit România pentru țări din vestul sau nordul Europei, în căutarea unui trai mai bun.
„Am decis să plec din România în ianuarie 2017, din cauza instabilității politice și economice, a corupției, a încercărilor puterii de a scoate țara din sfera civilizației și să o reorienteze către est”, spune Armin Florescu, în vârstă de 39 de ani, care încă are de ales între Londra și Paris pentru a se muta împreună cu familia sa.
Mirela, inginer într-o corporație din Capitală, spune că are un salariu echivalent cu cele ale IT-iștilor din vestul Europei și este fluentă în trei limbi străine, dar vrea să se mute în Germania, în Frankfurt, pentru că situația în România „a devenit imposibilă”.
Cu un guvern care se schimbă o dată la șase luni, între care un guvern dat jos de propriul partid, și trei premieri într-un an, instabilitatea îngrijorează. Nominalizarea la conducerea Guvernului a eurodeputatei Viorica Dăncilă, cunoscută pentru fidelitatea sa faţă de Liviu Dragnea, liderul PSD, nu linişteşte apele”, scrie Liberation.
„Astăzi, intelectualii fug din țară, o situație despre care nu se credea că va mai fi posibilă după plecările în masă din anii ’90, după căderea comunismului. Numerele sunt alarmante: se estimează că din România pleacă 9 oameni pe oră.
Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, bazat pe date din 2015, România este, după Siria, țara cu cei mai mulți migranți din lume, cu 3,4 milioane de plecări în ultimii ani, adică 17% din totalul populației. România pierde anual echivalentul unui oraș cu 85.000 de locuitori”, mai notează jurnaliștii francezi.
„În 2017, 36.000 de studenți români au plecat la studii în străinătate, iar 14.500 de elevi de liceu se gândesc să procedeze la fel. Numerele cresc de la an la an. Mai mult, elita politică din România dă același exemplu: aproape toți copiii demnitarilor sunt educați în insituții din afara țării”, mai scrie Liberation.