România a intrat în Uniunea Europeană în 2007. Însă pentru mulți locuitori ai acestei țări, integrarea în U.E. nu a adus schimbări semnificative.
În emisiunea „Lumea Europa FM” vă prezentăm un astfel de caz. Localitatea se numește Ciudanovița și se află în județul Caraș-Severin.
Prin comună trece și cea mai veche linie de cale ferată montană de pe teritoriul României, care leagă Oravița de Anina. Dar chiar și așa, locuitorii din Ciudanovița sunt rupți de restul lumii. Pentru a ajunge în cel mai apropiat oraș, trebuie să iei trenul de 15:30, către Oravița. Tren care se mai întoarce doar a doua zi, la prânz.
De câteva luni, s-a defectat și singurul microbuz care oprea în Ciudanovița și nu e clar când sau dacă vor fi reluate cursele. Ca tabloul să fie complet, localitatea nu are medic de familie sau farmacie, drumurile sunt proaste și singurele locuri de muncă sunt la Primărie și la cele două magazine. Ciudanovița are în schimb Centru de Informare Turistică…
Partea tristă este că localitățile de acest fel nu sunt tocmai puține. Dar Ciudanovița are totuși o particularitate: până la începutului anilor 90, de aici se extrăgea uraniu. În perioada ei de glorie, comuna Ciudanovița era oraș în toată regula, cu peste 12 mii de locuitori, spital și cinematograf.
Acum, au mai rămas ceva mai mult de 500 de oameni, care locuiesc în mare parte în blocurile dărăpănate ridicate de sovietici în anii 50. Ciudanovița NU este un Cernobâl românesc, dar în urma exploatării de uraniu au rămas și acum halde neecologizate, care se pot confunda ușor cu dealurile din zonă. Și nu, cele mai multe nu sunt marcate ca atare.
Oficialitățile din Ciudanovița spun că nivelul radiațiilor este sub control, dar organizațiile non-guvernamentale sunt de altă părere. E drept, NU o să pățiți nimic dacă mergeți la Ciudanovița și stați acolo câteva ore, chiar și câteva zile. Dar care e efectul pe termen lung asupra locuitorilor, e cel puțin discutabil.
Mai ales în cazul în care consumă laptele vacilor care pasc pe haldele de steril sau își stropesc grădinile cu apa care se scurge din fosta mină.
Reportaj de Victor Marin: