Confidenţialitate

REPORTAJ: Gala UNITER 2018 și Teatrul românesc în Anul Centenar

Rege și Regină ai teatrului românesc au fost „încoronați”, la Alba Iulia, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț. Horațiu Mălăele a obținut premiul pentru excelență. Ileana Stana Ionescu, premiul pentru întreaga activitate.

Sunt doar câteva nume recompensate dintr-o listă bogată de diplome și trofee.

În Cetatea Alba Carolina a avut loc, luni, 7 mai 2018, Gala Premiilor UNITER, unul dintre evenimentele importante din anul Centenar.

Dar, unde se găsește acum Teatrul românesc? Ținem sau nu pasul cu producțiile din afară? Un eveniment, precum Gala UNITER, ar trebui să-i reunească pe cei care fac teatru la stat cu cei care fac teatru independent. S-a reușit, oare, acest lucru?

Încercăm o analiză a stării în care se află oferta de spectacole din România cu ajutorul teatrologului și criticului de teatru Oana Borș și regizoarei de teatru și film Carmen Lidia Vidu.

Un reportaj de Iorgu Ianuși:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lista completă a premiilor UNITER 2018 – AICI.

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, încoronați la Alba Iulia

Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț au fost câștigătorii a două dintre cele mai importante categorii ale Galei Premiilor UNITER 2018, Cel mai bun actor în rol principal, respectiv Cea mai bună actriță în rol principal.

Ambii au fost aplaudați îndelung pentru prestațiile din spectacolul „Regele Moare”, de Eugen Ionescu, regia Andrei și Andreea Grosu, în cadrul ceremoniei desfășurate luni, 7 mai 2018, într-un pavilion special construit în Cetatea Alba Carolina.

„Regele moare”, de Eugen Ionescu, are premiera mondială în decembrie 1962, la Théâtre de l’Alliance française, în regia lui Jacques Mauclair, interpretul rolului titular.

La Teatrul Național București, „Regele moare” este pus în scenă de regizorii Andrei și Andreea Grosu iar rolurile principale sunt interpretate de Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț iar din distribuție mai fac parte Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea și Richard Bovnoczki.

Producția TNB a avut premiera la 28 noiembrie 2017.

Câteva luni mai târziu, așadar, în seara de 7 mai 2018, Victor Rebengiuc este desemnat Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea rolului Bérenger întâiul din „Regele Moare” în cadrul Galei UNITER.

Victor Rebengiuc, discursul după acordarea premiului:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Partenera sa de scenă și de viață, Mariana Mihuț, a obținut premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal  pentru interpretarea Reginei Marguerite din același spectacol.

Mariana Mihuț, discursul după acordarea premiului:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mariana Mihuț, aseară, la Gala UNITER, desfășurată în Cetatea Alba Carolina. Așadar, „Regele Moare”, producția TNB, se joacă în marți seară ( 8 mai 2018) la Alba Iulia.

Atât Victor Rebengiuc, cât și Mariana Mihuț se declară fericiți de echipa alături de care au pus în scenă spectacolul „Regele moare”, părere împărtășită și de regizorii Andrei și Andreea Grosu:

„Suntem fericiți. Au fost niște luni de lucru de care ne-am bucurat până la ultima sorbire. Regele domnului Ionesco a îngăduit una dintre cele mai frumoase întâlniri pentru noi. Cu oameni de care ne-am îndrăgostit, cu oameni de care eram îndrăgostiți și pe care o să-i păstrăm așa cum ni s-au dat, cu zâmbete, cu frici, bucuroși, emoționați, netrucați. Regina care ne conduce, altă regină tremurândă, doctorul copleșit, guardul neputincios, menajera fragilă și un rege care moare. Învățăm de la ei cum se moare. E o poveste cu regi si regine, cu nori și copaci care cresc din podele, mari inventatori, frici, familie, dar mai ales cu și despre dragoste.” Andrei și Andreea Grosu

Foto: Florin Ghioca, Teatrul Național București, spectacolul „Regele moare”

Ileana Stana Ionescu, premiul pentru întreaga activitate în Teatru

Cele mai importante premii pentru lumea teatrului românesc au fost decernate la Alba Iulia, în cetatea Alba Carolina. Au fost nominalizate spectacolele care au avut premiera între 1 ianuarie și 1 decembrie 2017. Ediția din 2018 a fost organizată în Alba Iulia pentru a marca Centenarul de la Marea Unire.

Între premiile speciale acordate de Uniunea Teatrală, Ileana Stana Ionescu a primit luni seară (7 mai 2018) Premiul UNITER pentru întreaga activitate în teatru.

Actriță a Teatrului Național București din 1965, despre care Ion Caremitru – director TNB și președintele Senatului UNITER –  a spus că este una dintre „cele mai longevive și frumoase actrițe” ale naționalului bucureștean, Ileana Stana Ionescu a mulțumit pentru recunoștința acordată în cadrul Galei UNITER.

Ion Caramitru și Ileana Stana Ionescu, discurs, Gala UNITER 2018:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ileana Stana Ionescu s-a născut la 14 septembrie 1936 în orașul Brad, județul Hunedoara. A debutat la vârsta de 19 ani, în 1955, la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în „Școala femeilor” de Molière. Patru ani mai târziu, tânăra actriță se transferă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. După câteva roluri de succes la Piatra Neamț, Ileana Stana Ionescu se mută în București și în 1965 este angajată la Teatrul Național București. De-a lungul carierei a interpretat zeci de roluri pe scenă dar și în producții de televiziune.

A fost aleasă în funcția de deputat pentru un mandat (în legislatura 2000-2004) ca reprezentantă a minorității italienilor din România, având origini italiene din partea mamei.

Foto: Ileana Stana Ionescu în „Idolul și Ion Anapoda”, Teatrul Național București

 

Horațiu Mălăele – premiul de excelență în cadrul Galei UNITER 2018

Actor, regizor, caricaturist și scriitor, Valentin-Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu-Jiu. În 1975 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” la clasa profesorului Octavian Cotescu.

Extrem de îndrăgit pentru stilul aparte de interpretare a rolurilor, pentru momentele speciale realizate inclusiv în spectacole de televiziune dar și pentru spectacolele regizate, Horațiu Mălăele a mulțumit publicului pentru susținere.

„Mulțumesc publicului meu fără de care aș fi vândut acum cartofi în piața Târgu-Jiului”. Horațiu Mălăele, Gala UNITER 2018, Alba Iulia 

Premiul a fost prezentat de criticul de teatru Marina Constantinescu, director artistic al Festivalului Național de Teatru. Apoi, Horațiu Mălăele a ținut discursul de mulțumire:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatul UNITER acordă premiile de excelenţă, pentru întreaga activitate şi premiile speciale, în timp ce două jurii de specialitate desemnează nominalizații, respectiv premiații.

Pe lângă premiul de excelenţă acordat actorului Horațiu Mălăele, pentru actriţa Ileana Stana-Ionescu, actorul Anton Tauf, regizorul Alexandru Dabija, scenograful Doru Păcurar şi criticul de teatru Sorina Bălănescu  au fost oferite premii pentru întreaga activitate.