Mai bine de o treime din unitățile de învățământ din Vrancea încep noul an școlar fără să aibă autorizație sanitară de funcționare. În cifre, sunt peste 150 de școli și grădinițe unde nu există apă curentă sau care au toalete în curte. Numărul școlilor fără autorizații sanitare a scăzut semnificativ în ultimii 5 ani.
152 de școli și grădinițe din Vrancea nu au autorizație sanitară de funcționare
În Vrancea există 441 de unități de învățământ, din care 113 au personalitate juridică, celelalte fiind unități arondate sau structuri. Din totalul școlilor, mai bine de o treime nu au autorizație sanitară de funcționare.
În cifre, este vorba de 152 de unități de învățământ din tot județul, care nu au primit avizul inspectorilor de sănătate publică, fie pentru că nu au apă curentă, fie pentru toaletele neconforme. Cele mai multe dintre ele se regăsesc în satele din zona montană a județului, spune inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Gabriela Marchitan.
Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Gabriela Marchitan: „Este foarte grav și vorbesc în general de zona de munte”
„Este foarte grav și vorbesc în general de zona de munte, unde este grea aducțiunea cu apă. De aici au intervenit aceste probleme. Bunăvoință a fost cumva și din partea directorilor și a primarilor, dar cred că aducțiunea cu apă este destul de grea în acele zone”, a spus inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Gabriela Marchitan.
Numărul școlilor fără autorizații sanitare a scăzut semnificativ în ultimii 5 ani
Deși poate părea mult că 34% din școlile din Vrancea nu au autorizație sanitară, totuși, numărul lor s-a redus considerabil în ultimii 5 ani. În 2018, nici jumătate din unitățile de învățământ nu erau autorizate de DSP. Acum 5 ani erau 253 de unități fără aviz DSP, față de 152 în prezent.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Sorin Cîmpeanu: „Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației” | AUDIO