REPORTAJ. Zeci de ucraineni de origine tătară au ajuns în aceste zile la Constanța cu ajutorul Muftiatului Cultului Musulman din România. Sunt victime a doua invazii rusești.
În 2014, când Crimeea a fost ocupată de armata lui Putin și acum, când se văd nevoiți să fugă din nou din calea aceluiași cotropitor. Cu ajutorul comunității tătare de pe litoral, refugiații au fost cazați într-un hotel din Eforie Nord.
Suleiman, de 11 ani, și Omar, de 7 ani, se joacă in holul unui hotel din Eforie Nord. Aici, sunt cazați 35 de ucraineni tătari. Copii, femei și un singur bărbat. Abibula Liumanov, de 52 de ani. E cap de familie și vorbește despre un nou surghiun. După 2014 au fugit din Crimeea natală:
„A fost greu? Tare greu. Eram supravegheați, ne băgau la închisoare pentru că nu eram de acord cu ocupația rusă în Crimeea. Am fugit la Herson”, spune acesta.
Acum, după ce orașul în care începuseră o nouă viață a fost bombardat de ruși, au luat din nou calea pribegiei. Nepoatele bărbatului, Gulmira și Elvina, fiecare cu cate trei copii, sunt căsătorite la Kiev.
„Zece zile am stat în subsol, in timpul bombardamentelor. Apoi, aproape, lângă o benzinărie, a căzut un avion. Trei zile a ars la doar 700 de metri de noi”, povestește Elvina.
Așa că, după ce familia s-a sfătuit, femeile și copii au decis să fugă din calea războiului. La punctul de frontiera Halmeu i-a așteptat liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Murat, tătar ca și ei. Ne spune că l-a impresionat:
„Trauma pe care am văzut-o în rândul acelor copii și mai ales suferința. O bătrână m-a îmbrățișat și mi-a zis, am doi copii de vârstă cu tine, care sunt pe front. Oare o să ii mai văd?”
În ajutorul refugiaților a sărit Eren Anefi, un cunoscut om de afaceri, tătar din Constanța, care are un hotel in Eforie Nord:
„I-am cazat, le oferim o masă caldă in colaborare cu comunitatea din Eforie. Trebuie să fim oameni înainte de toate. Să îi ajutăm că oricând putem să fim noi în locul lor”.
Comunitatea tătarilor din România și muftiul Iusuf Murat nu se opresc aici. Bat periodic drumul până la frontiera cu Ucraina pentru a ajuta un număr cât mai mare de refugiați, indiferent de religie.
Autor: Ghiulfer Predescu