Confidenţialitate

Reportaj: Cum văd turiștii Timișoara, Capitală culturală europeană

Timișoara este zilele acestea plină de turiști. Am descoperit în centrul orașului oameni veniți din toate colțurile țării sau chiar din JaponiaAmerica, Germania, Anglia ori Belgia.

„Am venit să descoperim, din nou pentru mine. Anul acesta e diferit că văd grădina suspendată, dar nu este deschisă încă. Voiam și eu să văd cum este, dar nu se poate. Venim la ora 12:00. N-am mai văzut nicăieri așa ceva, abia aștept să mergem, e un amestec de modernitate și de verdeață. Arată bine, bineînțeles că arată bine.”

Ovidiu e stabilit în Belgia încă din copilărie. A mai vizitat orașul, acum e prima dată în Timișoara cu soția și cei patru copii. I-a atras construcția metalică din Piața Victoriei, așa cum se întâmplă în cazul multor turiști ajunși în oraș.

„Ne-am îndrăgostit de acest oraș, este foarte frumos! E incredibil câtă verdeață este, câte flori. Clădirile sunt impresionante, este curat, toata lumea este politicoasă, mâncarea este grozavă, iar vremea mult mai bună. Deci este minunat aici!”

Linnete și familia ei au venit din Anglia și se bucură să descopere ce s-a pregătit în cadrul programului Capitală culturală europeană. Grădina suspendată îi aduce aminte fiicei sale de opt ani, de Sky Garden, o construcție similară din Londra.

„E fantastic, îmi place pentru că arată mai cool și mai frumos decât cea din Anglia! Îmi plac copacii de aici pentru că simt că aș fi în natură, unde pot să alerg, să fac tot felul de lucruri și să mă joc.”

Construcția metalică înălțată în fața Operei din Timișoara cuprinde peste 1300 de plante ornamentale, arbuști, dar și câteva legume. A devenit un important punct de atracție turistică, spune Slage, o studentă la arhitectură, care le explică turiștilor despre proiect.

„Mi se pare fain că vrea să încurajeze de fapt toată ideea asta cu verdeața și cu grădina, să înceapă lumea din nou să grădinărească și de fapt importanța și beneficiile spațiului verde în spațiul public, adică mai ales că e și mai răcoare aici, cred că ai observat când ai urcat sus, față de în centru aici unde e foarte cald, dacă te plimbi.”

La câțiva pași de grădina suspendată, Petre, profesor de istorie în Timișoara, ajută un grup de 30 de profesori din Ungaria să descopere orașul.

„Le prezint obiectivele turistice din Timișoara, obiectivele istorice, iar acum le povesteam despre cetate, despre perioada otomană, despre perioada habsburgică, deci cum a evoluat orașul, cum a evoluat cetatea în decursul anilor.”

Când au aflat că Timișoara este anul acesta Capitală culturală europeană, Ioana și fratele ei și-au planificat să petreacă o săptămână în oraș. Își doreau de mult să ajungă, dar i-a descurajat drumul lung din Fălticeni, Suceava, până la Timișoara.

„E frumos că, de exemplu, și acolo de unde vin eu vor să facă zonă turistică, dar din păcate nu pun accentul pe clădirile vechi, deși avem și noi. Fălticeniul e al treilea după Iași și București ca personalități. Zilele acestea în Timișoara îmi doresc să văd Muzeul de Artă, am zis că intrăm un pic mai târziu. La Muzeul de Istorie aș vrea să merg, piața, am văzut un bastion, parcă este cetatea, Bega să o vedem și în general să ne bucurăm de atmosfera din Timișoara.”

Turiștii ajunși în Timișoara găsesc pe lângă activități culturale și o mulțime de obiecte create special pentru eveniment. Într-o librărie din centrul orașului, un raft întreg îi este dedicat.

„Avem de la cărți, până la hărți turistice, până la magneți, până la jocuri sub formă de descoperire a tuturor obiectivelor turistice, are din ce am văzut noi până acum au atras foarte mult publicul. Jocul acesta „Descoperă Timișoara pas cu pas” este un fel de joc de societate care se poate juca ori în familie, ori cu prietenii. Prin intermediul unor cartonașe să descoperim toate laturile astea mai puțin cunoscute ale Timișoarei, începând de la pasaje, viaducte, centre culturale de artă.”

Toate evenimentele care se organizează în Timișoara până la finalul anului sunt de găsit pe www.timisoara2023.eu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursă foto: Viorica Ștefan