În regiunea Cernăuți, orele de la școli se derulează ca pe vremea bunicilor. Din cauza penelor dese de curent cauzate de bombardamentele rusești asupra rețelei strategice din Ucraina, penele de curent electric sunt frecvente. Acestea afectează inclusiv cursurile din școli, unde orele au fost reduse pentru ca elevii să nu înghețe în bănci.
La Școala medie din Oprișeni învață 320 de copii. De aproximativ două săptămâni, situația s-a înrăutățit mult și în regiunea Cernăuți, iar întreruperile de energie electrică sunt tot mai dese și mai lungi. Nicolae Bodnariuc, directorul școlii din Oprișeni, a descris ce se petrece în ultima perioadă și se teme că acesta este doar începutul necazurilor.
„Suntem în război toți, de la mic la mare, toți locuim în țara asta și trebuie să rezistăm. Întreruperile de curent ne afectează pentru că nu putem încălzi școala cum ar fi nevoie, pentru că școala se încălzește pe o centrală electrică. Avem un butoi de acumulare cu 24 de tone de apă care pe timpul nopții se încălzește, apoi ziua recirculăm apa. Avem un generator cu care putem susține puțin căldura în școală. Am scurtat orele de la 45 de minute la jumătate de oră, cât să dovedim să le dăm temele noi. Ne temem că bombardamentele pot ajunge și aici. Facem pregătiri cu copiii, îi evacuăm în beci și îi pregătim cum putem.”
În Cernăuți, oamenii s-au obișnuit cu întreruperile de curent
Pe copiii de clasa I i-am găsit în sala de curs alături de învățătoarea Tatiana Petrovici. Caloriferele din clasă sunt călduțe, dar copiii spun că le este frig.
„-În clasă e frig?
-Da!
-Da? Ați înghețat? Un pic, unde, la mâini? Nu-i nimic, spunem României să ne trimită de acolo curent electric.
Un pic este acum este mai complicat deoarece nu avem lumină, nu prea avem căldură, copiii sunt dornici de școală, vor să vină la școală. Când sună alarmele plecăm cu toții în subsol împreună, ne îmbrăcăm și mai bine că acolo este și mai frig și mergem în subsol.
Copiii sunt obișnuiți cu războiul și le-am explicat că uneori trebuie să plecăm pentru că este pericol. Nu m-am gândit niciodată că o să predau în aceste condiții”.
Și părinții par resemnați cu situația, deși nici unul din ei nu credea că astfel de vremuri și condiții vor mai reveni vreodată:
„Nu ne plângem, suntem obișnuiți așa, știu că e războiul și așa știu toți și gata”, spune Vasile, unul dintre părinți.
În ciuda faptului că în școală nu este curent electric, elevii dau dovadă de inventivitate
Este și cazul unor copii care joacă tenis de masă, iar pentru a vedea masa și mingea sunt ajutați de colegi, care fac lumină cu ajutorul lanternelor de la telefoane.
„-Văd că ții lanterna.
-Da.
-Pentru ce?
-Să vadă colegii să joace tenis.
-Și dacă nu țineți lanternele nu se poate juca, nu?
-Nu se vede, da.”
Pentru că se așteaptă la noi bombardamente asupra structurii energetice a țării, profesorii din regiunea Cernăuți nu exclud întreruperea cursurilor școlilor în perioada iernii sau trecerea la învățământul online, dacă acest lucru va fi posibil.
Citește și: Lidera Opoziției din Belarus, la București: “Dacă m-aș întoarce în țara mea, aș fi arestată imediat”