Confidenţialitate

Reportaj: Centru destinat copiilor ucraineni, inaugurat la Bucureși. Cei mici pot face aici și cursuri online cu profesorii din Ucraina | AUDIO

În București, a fost inagurat, miercuri, un centru unde copiii ucraineni vor participa la diverse activități educative sau chiar la cursuri online cu profesori din țara natală. Ei și mamele lor vor primi totodată și consiliere psihologică.

Pe malul Lacului Tei, în Complexul Studențesc cu același nume, un container metalic pe care scrie „Spațiu prietenos pentru copii” este de miercuri o oază de bucurie pentru copii de toate vârstele, veniți cu mamele lor din Ucraina.

Stas are 9 ani, este din Odesa și a venit în România cu mama și cu fratele lui. La vârsta lui știe deja ce se petrece în țara natală. Îi e dor de de ea și de bunicii pe care i-a lăsat acolo și s-a așezat la o masă ca să picteze steagul Ucrainei.

„-De ce ești tu aici?

-Pentru că la noi în țară este război.”

Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România:

„O să avem în fiecare zi aici, începând de astăzi, 40 de copii care vor face activități educaționale, vor putea să participe la educație online atât din țara lor dar și din România.”

Anca Hedea, secretar de stat la ministerul Familiei:

„Pot să beneficieze de școală, de grădiniță gratuit, cu toate drepturile pe care elevii români le au.”

În timp ce Mihaela Nabăr și Anca Hedea vorbesc despre noul centru, mamele din Ucraina stau toate aliniate una lânga alta cu mâinile strânse în pumni și se abțin să nu plângă.

Liana are 38 de ani, este din Odesa și se află în România din 15 martie. E cazată acum în Complexul studențesc Tei și a povestit că cel mai greu moment a fost atunci când a trebuit să îi lase pe cei dragi în Ucraina. S-ar întoarce și mâine, dar știe că aici este bine pentru copiii ei.

„A zis că vrea foarte mult acasă, când o apucă câte un dor încearcă să se joace cu copiii lor și să petreacă timp cu ei, copiii sunt bucuria lor, se duc la antrenamente cu ei sau se joacă pentru că așa mai uită ce se întâmplă”, ne explică translatorul.

Elena Sava, psiholog World Vision România:

„Încercăm practic să le oferim suport emoțional, social și pentru mame desemenea grupuri de suport, consiliere acolo unde este necesar.”

Centrul Happy Bubble din Complexul studențesc Tei va fi deschis zilnic între orele 8 și 18.00. Un centru similar funcționează deja în sectorul 6 al Capitalei, iar Fundația World Vision și-a propus să creeze astfel de spații și în celelalte sectoare din București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.