Pe 3 octombrie începe noul an universitar, iar studenții s-au instalat deja în camerele de cămine. Plătesc în funcție de unitate, de facilități, precum și de câte locuri sunt într-o cameră. Corespondenții Europa FM vă prezintă situația din mai multe cămine studențești din țară.
La Galați, prețul cazării în campusul studențesc al Universității Dunărea de Jos variază între 165 și 460 de lei, pe lună, în funcție de cămin, de numărul de locuri în cameră și de facilități.
Studenții cu dare de mână, care doresc să stea singuri în cameră, au de achitat circa 900 de lei pe lună. Față de anul trecut, prețul cazării a crescut cu 10 lei pe lună de student, majorarea noilor tarife de cazare fiind agreată de organizațiile studențești.
În campus sunt cazați peste 1.700 de studenți, printre care 400 sunt din Ucraina și Republica Moldova. Pentru a face economie în sezonul rece, conducerea Universității Dunărea de Jos din Galați ia în calcul să prelungească vacanța de iarnă a studenților, să înlocuiască toate becurile din cămine cu unele economice și să reducă temperatura din spațiile de cazare la 19-20 de grade.
La Universitatea din Craiova, 20.000 de studenți încep un nou an de studiu. 4.500 dintre ei intră pentru prima dată în lumea academică, iar instituția anunță că peste 300 studenți străini au ales să studieze în Craiova.
O parte dintre ei se vor caza în căminele Universității. Pentru aceasta vor plăti lunar până la 500 lei. Cea mai mică taxă, între 35 lei și 150 lei, în funcție de căminul ales, o vor plăti studenții cu dizabilități.
Studenții din Craiova nu vor face cursuri cu prezența fizică tot anul. Consiliul de Administrație al Universității a decis, recent, ca în fiecare dintre cele două semestre patru săptămâni cursurile să fie online.
Examenele ar urma să se desfășoare exclusiv în spațiul universitar, fiind însă posibilă utilizarea metodelor de evaluare asistate de tehnologie.
La Universitatea din Petroșani cazarea costă între 100 de lei si 400 de lei pe lună în funcție de camin. Rectorul universității, profesorul Radu Sorin spune că tarifele sunt actualizate, iar unde sunt 3 studenți în cameră prețul este de 100 de lei, iar în cost intră 50 KW de studenți, 2 mc de apă pe student, au internet curățenie și schimbat de lenjerie. La căminul de tip garsoniere, condițiile sunt altele, iar tariful este de 400 de lei de student, cu toate calculele făcute în urma creșterii tarifului la gaz și energie.
Campusul Universității Petroșani dispune de 600 de locuri de cazare amplasate în 5 cămine studențești.
Școala acordă circa 450 de burse de studiu pentru performanță și merit, 150 de burse pentru studenții basarabeni de origine română și 400 de burse sociale sau de ajutor ocazional, având valori cuprinse între 580 de lei și 1.200 de lei.
Anual, în jur de 70 de studenți ai Universității din Petroșani beneficiază de mobilitate de studiu sau un stagiu de practică cu finanțare europeană, în țări ale UE, prin programul Erasmus+.
La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prețul cazării variază între 300 și 450 de lei de persoană, cel mai mult plătind studenții care vor intra în căminul nou construit pentru ei, cel de-al cincilea.
Potrivit prof. Diana Câmpan, purtătorul de cuvânt al instituției, locurile, peste 1.000, s-au ocupat în proporție de 100%, în sistem online, fără să poată interveni eroarea umană. În contul acestor sume plătite lunar, studenții beneficiază și de internet gratuit, televizor și frigider în fiecare cameră, iar la comun, de sală de studiu, spațiu de gătit și luat masa, precum și de spălătorie.
Iar pentru a economisi din resurse, la capitolul utilități, la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, de comun acord cu reprezentanții studenților, s-a luat hotărârea ca, în luna decembrie, toată activitatea să se mute online. Procedura va fi una deloc complicată, universitatea având funcțională, de câțiva ani, o platformă de tip Teams, cu care studenții și profesorii sunt deja obișnuiți.
La Cluj, prețurile în cămine au rămas neschimbate. La cea mai mare universitate, Babeș-Bolyai, variază între 100 de lei și 450, în funcție de cămin și de facilități. Conducerea UBB atrage însă atenția că în cazul în care prețul energiei nu se va plafona situația ar putea deveni dramatică.
Un calcul intern arată că 30% din buget va merge pentru plata facturilor. Se iau în calcul și câteva măsuri cum ar fi trecerea anumitor cursuri online.
Autori: Emanuela Turcu, Ana-Maria Constantinescu, Marius Mitrache, Daniela Stoia, Cătălin Suciu
Citește și: Conducerea PNL, în ședință pentru a desemna un nou ministrul al Educației | AUDIO
Foto: Shutterstock