Asociația Jakab Toffler din cartierul timișorean Fabric organizează sâmbătă și duminică un campionat de fotbal pentru ca locuitorii să aibă șansa de a se cunoaște mai bine. Accentul nu se pune pe competiție, ci pe a petrece timp împreună, în comunitate.
„Cei care vin cumva au impresia că aici nu există nimic și că n-a fost niciodată activitate, dar există ceva și pe noi ne interesa să aducem chestia asta în față și să continuăm cu un meci din ăsta ad-hoc, cumva organizat în ultimul moment, cu echipe din cartier. Am avut anul trecut echipa frizerilor, am avut o echipă de studenți, am avut echipe de arhitecți, de constructori. Asta dădea ocazia efectiv ca oameni care altfel nu s-ar fi intersectat în mod uzual să aibă câteva zile de interacțiune.”
În 1936, în cartierul timișorean Fabric, s-a desfășurat un meci de fotbal între căsătoriți și necăsătoriți, pentru ca locuitorii să se adune și să petreacă timp împreună. Ideea a prins foarte bine, iar partida de fotbal s-a organizat ani de-a rândul. Inspirați de această poveste din istoria cartierului în care locuiesc, Gabriel Boldiș și Laura Borotea, s-au gândit să meargă la nivelul următor și să organizeze un campionat de fotbal în Piața Traian din comunitate.
„Doar așa putem să angrenăm cât mai multă lume și să reașezăm cartierul pe poziția care îi, că de fapt ăsta-i al doilea cartier dezvoltat după fortificația Timișoarei. Fabric vine de la cartierul fabricilor, cu o valoare excepțională și urbanistică și ca stratificație socială, e un cartier foarte viu de fapt.”
Alexandrul Ciobotă este peisagist și s-a ocupat de pregătirea terenului pe care se vor juca meciurile.
„Piața asta cu pavaj de piatră cubică e un spațiu de tranzit și foarte multă lume stă pe margine unde sunt umbreluțele astea din arbori de fapt, unde sunt coroanele astea care creează umbră și răcoare în timpul verii și am zis: hai să forțăm lucrurile, să arătăm că de fapt un teren din gazon natural ar putea să adune în jurul lui comunitatea chiar și în zilele însorite. Și de fapt s-a și întâmplat. Au venit mămici cu copii, s-a stat pe iarbă. E cumva surprinzător pentru comunitate. Foarte multă lume cumva era uimită de faptul că avem gazon în mijlocul pieței, gazon natural. Inclusiv fotbaliștii s-au mirat: cum jucăm pe suprafață naturală? Da.”
Campionatul de fotbal din cartier s-a desfășurat prima dată anul trecut în toamnă. Organizatorii îl fac anul acesta în cadrul evenimentului Timișoara Capitală europeană a culturii.
„Așa o comunitate agregată în jurul unui eveniment sportiv, n-am mai întâlnit până acum în țară. Mi se pare foarte fain și s-a văzut succesul că s-a înscris foarte multă lume din piață.”
Cristi Bădescu este arhitect și a creat pentru campionat o schelă de unde va urmări meciurile.
„Eu schimb scorul, deci voi fi pe schela asta înaltă, scorul și tabela cu ordinea echipelor și cine pe ce loc este.”
În campionat vor evolua 16 echipe împărțite în patru grupe. Cei care s-au înscris au avut de respectat trei condiții: să aibă peste 16 ani, să locuiască în cartier sau să lucreze în cartier.
„Fabric Warriors, care de fapt sunt echipa necăsătoriților din meciul acela tradițional, doar că s-au rebranduit cu Fabric Warriors. S-a mai înscris FC Millenium, unde sunt arhitecți. Se vor înscrie berarii, sunt cei care vând bere aici în piață și fac berea, o produc chiar aici în Fabric, deci au locul de muncă aici.”
Comunitatea este provocată să participe la eveniment în moduri diferite.
„Am arborat niște steaguri colorate, pur și simplu pentru că voiam să dăm culoare pieței, dar, mai mult de a da culoare pieței, de fapt era tot despre a celebra până la urmă împreună aceste zile, diversitatea pieței. Avem 100 de steaguri și propunem tuturor vecinilor ce au fereastră spre piață să arboreze câte un steag, tocmai în ideea de a ne cunoaște și a ști cine este în spatele acestor fațade, până la urmă.”
Anul trecut după campionatul de fotbal din Piața Traian, Laura Borotea a avut parte de reacții foarte plăcute, așa că speră să reușească să-l organizeze an de an.
„Veneam odată acasă și am luat un taxi. Era după trei zile de la meci, îmi povestea înflăcărat taximetristul că: uau, stați aici în zonă, dar noi am făcut un teren în piață extraordinar, nu știu dacă l-ați văzut, a fost cea mai tare chestie. A fost emoționant pentru că mi-am dat seama că de fapt fix ceea ce ne doream, ca oamenii să simtă cumva că le aparține, asta s-a întâmplat. Chiar participase într-un fel trup și suflet. Cred că de fapt asta conta foarte mult.”
Sursă foto: Ziua de Vest