Confidenţialitate

Reorientare în agricultura românească din cauza lipsei sistemelor de irigații: Un fermier din Arad cultivă sorg, o plantă din nordul și estul Africii, rezistentă la secetă | AUDIO

Fără sisteme de irigații și cu pierderi colosale din cauza caniculei din ultimii ani, fermierii se reorientează și caută plante rezistente la caldură, în speranța că vor face profit. Un fermier din județul Arad, de exemplu, a decis să cultive sorg, o plantă ce crește, în mod obișnuit, în Egipt sau Sudan. Nu cere apă, e bogată în proteine și fiecare parte din ea poate fi folosită, de la sămânță până la tulpină. Alți fermieri, pe pământul bogat, cultivat din moși strămoși cu porumb sau grâu, vor planta arbori, tot în speranța unui câștig care să le permită să supravietuiască în anii de caniculă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Asociației Țăranul Nădlăcan, Gheorghe Porubszki: „Din această plantă se pot folosi atât sămânța, cât și tulpina”

Sursa foto: Europa FM / Ciprian Boițiu

E primul an, când președintele Asociației Țăranul Nădlăcan, Gheorghe Porubszki, cultivă aproape 5 hectare cu sorg, o plantă din nordul și estul Africii, asemătoare porumbului, dar rezistentă la secetă.

„Din această plantă se pot folosi atât sămânța, cât și tulpina. Din semințe, se poate măcina și se poate obține o făină fără gluten. Din tulpini, se pot zdrobi și se pot obține sucuri dulci sau, dacă nu, din tulpină se poate folosi ca plantă energetică. Sau în altă variantă se poate folosi toată planta ca și furaj pentru animale. Tot timpul căutăm plante pe care să le putem cultiva și care să fie foarte rezistente la această vreme schimbătoare”, a spus președintele Asociației Țăranul Nădlăcan, Gheorghe Porubszki.

Fermierul, care anul trecut a avut pierderi de circa 100.000 de euro, speră să obțina între 60 și 100 de tone de masă verde de sorg la hectar și are deja contracte să-și vândă producția în România și Ungaria.

Un alt agricultor din zonă va renunța la câteva hectare de porumb și grâu pentru a cultiva stejar și frasin

Sursa foto: Europa FM / Ciprian Boițiu

Președintele Cooperativei Agricole Fermierul Nădlăcan, Milan Kelo: „Nu ne referim la bucăți de teren pentru a face perdele forestiere, ne referim pur și simplu la împădurire pe o suprafață de aproximativ 20% din suprafața fermei. Știu că pare foarte ciudat, suntem în imposibilitatea de a iriga acea zonă în următorii 15 ani și trebuie să fim realiști. Declarațiile politicienilor la televizor nu ne ajută cu absolut nimic că se va întâmpla ceva… nu se întâmplă nimic de 30 de ani”.

Dacă cultura de sorg va merge bine și alți agricultori din zonă sunt dispuși să înceapă cultivarea acestei plante atât de rezistente la secetă.

Sursa foto: Europa FM / Ciprian Boițiu

Sursa colaj foto: Europa FM / Ciprian Boițiu

Citește și: Meteorologii și hidrologii au emis noi avertizări de instabilitate atmosferică și inundații