Confidenţialitate

Grupul Renew Europe cere ca directorul TikTok să fie chemat în fața eurodeputaților: „România este un semnal de alarmă: radicalizarea şi dezinformarea se pot întâmpla peste tot în Europa, cu consecinţe dăunătoare” | AUDIO

După ce Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a anunțat că va sesiza Comisia Europeană în ce priveşte platforma TikTok după rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, iar mai multe organizații neguvernamentale au cerut o anchetă la Comisia Europeană şi ANCOM legată de platformă, o reacție și o solicitare vine și din Parlamentul European. Șefa grupului liberal Renew Europe cere ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa eurodeputaților pentru a răspunde unor întrebări privind respectarea legislației europene în acest domeniu. 

Mircea Toma, membru CNA: TikTok nu a asigurat transparența necesară pentru identificarea sponsorilor sau surselor de conținut electoral

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt suspiciuni legate de modul în care candidatul independent Călin Georgescu și-a făcut campanile pe această platformă, încălcând regulile asumate de TikTok, susține Mircea Toma, membru CNA.

„Ceea ce s-a întâmplat în România are amploarea unui risc sistemic. TikTok a declarat că nu permite publicitate politică plătită, or platforma a permis promovarea indirectă a mesajelor politice prin influenceri, fără etichetarea adecvată. Și 2: nu a asigurat transparența necesară pentru identificarea sponsorilor sau surselor de conținut electoral”, a spus Mircea Toma, membru CNA.

Motive similare invocă și aproape 20 de organizații neguvernamentale – printre care Active Watch, Expert Forum și Centrul pentru Jurnalism Independent – care au semnat o scrisoare deschisă prin care cer o anchetă la Comisia Europeană şi ANCOM legată de TikTok.

Semnatarii precizează că un candidat a reuşit o „performanţă” incredibilă ca în ultimele săptămâni de campanie să îşi crească audienţa pe TikTok într-un ritm care pare artificial, prin două modalităţi. În primul rând – printr-o reţea coordonată de conturi de promovare directă, iar în al doilea rând, printr-un grup de influenceri care promovează indirect politicianul, fără a marca în vreun fel publicitatea plătită.

Pe de altă parte, ANCOM susține că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat platformei luarea de măsuri.  Reprezentanţii platformei nu au acţionat „cu celeritate la solicitarea autorităţii române”, transmite Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, la solicitarea AGERPRES.

Președinta Grupului Renew Europe, Valerie Hayer: „România este un semnal de alarmă: radicalizarea şi dezinformarea se pot întâmpla peste tot în Europa, cu consecinţe dăunătoare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Parlamentul European, președinta Grupului Renew Europe, Valerie Hayer a cerut chemarea șefului TikTok să dea explicații eurodeputaților privind practicile rețelei de socializare.

„Facem apel la CEO-ul TikTok să vină să vorbească şi să se asigure că platforma sa nu a condus la nicio încălcare a DSA”, a declarat, aceasta referindu-se la Digital Services Act, regulamentul european pentru conţinutul online.

„România este un semnal de alarmă: radicalizarea şi dezinformarea se pot întâmpla peste tot în Europa, cu consecinţe dăunătoare”, a mai spus eurodeputata, care este o aliată a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Profesorul Bogdan Teodorescu: „Elementele dure din zona suveranistă română nu s-au mai simțit reprezentate de domnul Simion și și-au căutat alt mesager” | VIDEO