Confidenţialitate

Remus Ștefureac: Cele două partide merg clar pe candidaturi separate la prezidențiale | AUDIO

Care sunt scenariile cu care România pornește către alegerile prezidențiale din toamnă în condițiile în care există deja discuții despre mutarea acestora pentru luna noiembrie? Care sunt argumentele partidelor pentru a împinge alegerile prezidențiale în noiembrie și în ce formă merg partidele politice în competiția pentru Palatul Cotroceni? Individual sau împreună? Remus Ștefureac a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara de la Europa FM: Cele două partide merg clar pe candidaturi separate la prezidențiale. „Domnul Ciolacu e foarte pragmatic în acest context. Știe că în turul doi are șanse foarte mici de a câștiga alegerile și o știe din istorie, o știe și dacă se uită până la urmă în oglindă și dacă se uită la sondajele de opinie”, a spus Remus Ștefureac la Europa FM. 

Remus Ștefureac: „PNL a ajuns la concluzia că alegeri în septembrie ar însemna o campanie electorală care începe pe 15 august – suntem în continuare în plină vacanță”

Ioana Ene Dogioiu: O nouă modificare a datei alegerilor prezidențiale: există discuția să le mute în noiembrie și să le cupleze cu parlamentarele.

Remus Ștefureac: „Tot acest joc într-adevăr pentru orice observator, pentru ascultătorii noștri, pentru cetățeni, pentru marea dovadă a populației pare o dovadă de neseriozitate și, de asemenea, poate să ridice un semn de întrebare: care e jocul? Dacă le muți o dată – și atunci ne-am pus niște semne de întrebare și au fost foarte multe dezbateri. Acum, să schimbi din nou în funcție de tacticile partidelor politice este o dovadă de oarecare neseriozitate care poate să afecteze încrederea în procesul electoral”.

Ioana Ene Dogioiu: Cine ar vrea? Cine ar fi avantajat în septembrie? Cine ar fi avantajat în noiembrie?

Remus Ștefureac: „Bănuiesc că toate calculele care s-au făcut acum în momentul în care cele două partide au ajuns la concluzia că vor alerga pe culoare proprii – adică vom avea un candiat PNL și un candidat PSD. Sunt cele două partide aflate la guvernare de care depinde acest calendar. Și atunci, bănuiesc că PNL a ajuns la concluzia că alegeri în septembrie ar însemna o campanie electorală care începe pe 15 august – suntem în continuare în plină vacanță.

Structura sau caracteristicile socio-demografice ale electoratului PNL sugerează că o parte mai importantă a acestuia va fi angrenată în vacanță, plecat, mai puțin conectat la campania electorală. Deci cu un risc de mobilizare din acest punct de vedere. La PSD… sigur, și la PSD există această problemă, dar poate ei consideră că e ceva mai redusă. Și din acest punct de vedere…”.

Remus Ștefureac: Cele două partide merg clar pe candidaturi separate la prezidențiale

Remus Ștefureac: „Repet, cele două partide mergând clar pe candidaturi separate au strategii digerite, au calcule diferite și atunci apare această discuție”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar sunteți sigur de candidaturi separate? Pentru că s-au jucat cu ideea de candidat comun inclusiv în urmă cu câteva zile domnul Ciolacu invoca posibilitatea de a transforma o construcție electorală într-o alianță politică.

Remus Ștefureac: „Știți de ce sunt sigur? Tot dintr-un calcul, până la urmă. Pe de-o parte, cele două partide au avut experiența de la București, experiența unui candidat unic care nu s-a dovedit una de succes.

Pe de altă parte, chiar dacă ne uităm fie și la votul pentru alianța PSD-PNL în care ar fi fost de așteptat ca o parte din votanții liberali să plece și social-democrați să plece. Și au plecat. Pentru că suma voturilor celor două partide la alegerile europarlamentare a fost de sub 50%. Nu vorbim de treaba asta… Hai să ne uităm la exit-pollurile care au dat 53-54%, hai să vorbim de vot. A fost 48%, sub 50%”.

Remus Ștefureac: „Domnul Ciolacu e foarte pragmatic în acest context. Știe că în turul doi are șanse foarte mici de a câștiga alegerile și o știe din istorie, o știe și dacă se uită până la urmă în oglindă și dacă se uită la sondajele de opinie”

Remus Ștefureac: „Mă aștept ca… și vorbim de mobilizarea bazinelor de partide. La alegerile prezidențiale vin mult mai mulți votanți și un candidat comun s-ar putea să ia chiar semnificativ sub 50% dacă el nu convine votanților PSD sau dacă nu convine votanților liberali pentru că e social-democrat. Sau dacă pur și simplu nu îl plac că nu îl plac. Dacă suma politică, pe mobilizare politică a fost de 48% în condițiile în care pe voturi la Consiliile Locale erau de 67%, deci te-ai fi așteptat să tragă… Totuși, e o diferență de aproape 20 de procente. Înseamnă că este o problemă în acest mariaj electoral. Că altfel, guvernarea funcționează slavă Domnului și avem stabilitate. Asta nu e rău”.

Ioana Ene Dogioiu: Dacă la PNL lucrurile sunt destul de clare: domnul Ciucă a împânzit țara cu panouri. Nu cred că mai sunt multe de discutat în privința candidaturii domniei sale. La PSD lucrurile sunt foarte complicate. Domnul Ciolacu nu pare deloc încântat.

Remus Ștefureac: „Aș păstra același reper de analiză: calculul politic și pragmatismul. Cred că domnul Ciolacu e foarte pragmatic în acest context. Știe că în turul doi are șanse foarte mici de a câștiga alegerile și o știe din istorie, o știe și dacă se uită până la urmă în oglindă și dacă se uită la sondajele de opinie. Și cred că domnul Ciolacu, dincolo de ironiile pe care le mai aruncă uneori în spațiul public, cred că este un cititor atent al cercetărilor sociologice serioase și vede un lucru foarte simplu. De exemplu, că vreo 60%-65% din electoratul PSD ar vota Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale în turul I. Prin urmare, ai o problemă. Sigur, în momentul în care s-ar anunța candidat, ar intra în campanie, acest procent ar crește.

Dar pe un fond de competiție cu Mircea Geoană care are și un background până la urmă social-democrat lucrurile sunt un pic mai complicate. Adică, un calcul pragmatic al domnului Ciolacu în care adună unu plus unu și vede cum stau lucrurile. Și atunci, trage această concluzie logică că are șanse mai reduse de a câștiga alegerile. În momentul de față s-ar califica în turul doi, dar dacă ar fi un Mircea Geoană plus un candidat al Dreptei ceva mai coerent s-ar putea să se trezească într-o altă situație. Prin urmare, este în această poziție de prim-ministru, lider PSD și se poate gândi dacă datele pragmatice. Și domnul Ciolacu a dovedit până în acest moment că este un politician inteligent care citește date, nu acționează chiar așa la întâmplare. Se uită pe ele și trage acest tip de concluzii”.

Remus Ștefureac: „Mircea Geoană e avantajat de scenariul independent – vorbim strict de sondaj”

Ioana Ene Dogioiu: Dar Mircea Geoană? Ar fi avantajat de un asemenea tandem?

Remus Ștefureac: „În acest moment, din măsurătorile pe care eu le-am văzut, le cunosc, arată că Mircea Geoană e avantajat de scenariul independent – vorbim strict de sondaj, nu vorbim de atmosferă electorală, de campanie electorală, de mobilizări, de greșeli, de atacuri.

În acest mediu vedem destul de clar că Mircea Geoană adună voturi de la PSD, de la PNL, de la USR de la votanții care nu au vreo legătură cu partidele politice, doar votanți de prezidențiale care în general urăsc partidele politice. Atunci, are acest avantaj net total esențial pentru turul II, dar și pentru turul I îl plasează deocamdată pe locul I.

Dacă el ar fi candidat susținut de PSD sau candidat PSD, sigur că și-ar rezolva o anxietate legată de accederea în turul II. E clar că ar intra în turul II, dar ar avea un alt tip de risc – acel risc vechi cunoscut că un candidat PSD nu câștigă. În schimb, Mircea Geoană nu ar fi orice candidat PSD în acest context. Vine de la NATO, adversarii săi nu au alura sau nu par a avea, dar nu par a putea să intre într-o competiție cu cineva care vine de pe această poziție internațională. Nu are cum să se gândească Mircea Geoană de două ori că a mai pățit-o o dată și sigur că te gândești”.

Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că a recuperat 294 de voturi după renumărările efectuate în două secţii | AUDIO