După alegerile din 2020, politologul Remus Ștefureac anticipa că AUR are potențial de creștere până spre 30%. Ne-a spus în Piața Victoriei dacă își menține estimarea. Dacă înainte de declanșarea războiului din Ucraina partidul AUR era peste 20%, iar după izbucnirea conflictului armat a pierdut până la 14-15%, acum AUR se situează la un procent de 20-25% „și nu crește deocamdată”, a explicat Remus Ștefureac la Europa FM. Așadar, deși au existat fluctuații, AUR rămâne în jurul procentului de 20%. Politologul subliniază că 80% dintre români nu digeră mesaje ultra-populiste, ci rezonează cu mesaje despre deminitate națională.
„Îl mențin și nu-l ridic mai sus. În acest moment, AUR este în jurul procentului de 20%. Nu îl atinge de fiecare dată, noi măsurăm frecvent. Uneori e sub – și aici este o întreagă discuție. Pe sondajele telefonice este un pic mai sus, pe sondajele pe teren este un pic mai jos. Sunt multe explicații metodologice și nu intrăm în ele”, a explicat politologul Remus Ștefureac la Europa FM.
Remus Ștefureac: După declanșarea războiului din Ucraina, AUR a pierdut până la 14-15%
„Cert este că AUR este deja la acest reper la care a revenit pentru că înainte de declanșarea războiului din Ucraina, în ianuarie 2022, AUR era chiar peste 20%. După declanșarea războiului din Ucraina și atacul ilegal al Rusiei AUR s-a prăbușit, a căzut, a pierdut 5-7% – în jurul 14-15%. Ulterior, însă, și pe fondul crizei energetice, economice ușor, ușor a revenit la acest procent.
Părerea mea este că și pe fondul legitimării unor linii de mesaj ale partidelor mainstream care uneori fac această eroare, din punctul meu de vedere: văzând cumva ascensiunea acestui curent lansează niște mesaje care nu fac decât să legitimeze abordările de acest tip ultra-populist, poate extremiste, care nu ajută nici partidele pentru că voturile astea se mută tot în buzunarul originalului și nu al copiei”, a mai spus Remus Ștefureac la Europa FM.
Remus Ștefureac: 80% dintre români nu digeră mesaje ultra-populiste, ci rezonează cu mesaje despre demnitate națională
„Plus că, să nu uităm, și aici este o chestiune ilogică: avem 70-75%, poate 80% dintre români care nu digeră declinări ultra-populiste, ci rezonează cu mesaje despre promovarea interesului național, demnitate națională.
A crescut puternic acest curent în rândul tuturor categoriilor de electorat – intelectuali, studii superioare, oameni cu bani, oameni fără bani. Și este o chestiune normală și firească, nu este un curent unic în România, ci se întâmplă în toată Europa.
âAu fost și gesturi de ostilitate gratuită față de România – apropo de Austria și Schengen – și atunci evident că apare această chestiune, care are și declinări economice apropo de nevoia întăririi capitalului românesc, de promovarea intereselor României în plan economic, dar toate aceste așteptări și dorințe nu se conjugă și nu se corelează cu orientările, mesajele mai extreme, ultrapopuliste. Care rezonează pe acest procent de 20 – 25%, dar nu crește deocamdată”, a mai explicat politologul Remus Ștefureac la Europa FM.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Europa FM
Citește și: Europenii sunt chemați să voteze viitorul Parlament European între 6-9 iunie 2024