Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara de la Europa FM. PNL și PSD nu au căzut de acord, la ultima ședință a coaliției, asupra datei alegerilor. PNL a propus un nou calendar – pentru luna noiembrie. În replică, PSD a cerut ministrului de Interne – Cătălin Predoiu – să pregătească o Hotărâre de Guvern privind data alegerilor: fie la 15 septembrie primul tur, fie la 29 septembrie primul tur. Cătălin Predoiu ar trebui să prezinte Hotărârea de Guvern vineri, 28 iunie 2024. Dacă ministrul de Interne nu inițiază Hotărârea de Guvern vineri, alegerile prezidențiale vor avea loc la termen – în luna noiembrie.
Remus Pricopie, despre relația dintre Cătălin Predoiu și Klaus Iohannis: „Nu o cunosc”
Ioana Ene Dogioiu: Ministrul care trebuie să inițieze această Hotărâre de Guvern, domnul Cătălin Predoiu, este tehnic un ministru al PNL-ului, dar de fapt legăturile domniei sale cu partidul sunt foarte fragile și nu putem spune că este o susținere reală de acolo. Susținerea reală a domnului Predoiu, cea care îl face de fapt intangibil în fața domnului Ciolacu este susținerea președintelui Iohannis. Și nu am absolut nicio îndoială că domnul Predoiu va face exact ceea ce îi va cere domnul Iohannis, nu ceea ce îi va cere domnul Ciucă. Și atunci întrebarea este: ce joacă domnul Iohannis în această poveste, în care a fost până acum foarte rezervat cu declarațiile. A spus că alegerile nu se pot organiza decât în septembrie-octombrie-noiembrie pe legea actuală și că președintele este ales de popor, nu de partide.
Remus Pricopie: „Domnul Cătălin Predoiu… Am fost colegi de Guvern într-o anumită perioadă. Este un om cu foarte multă experiență. Nu știu dacă împărtășesc punctul dumneavoastră de vedere că e doar formal PNL, eu știu că este susținut de Partidul Național Liberal, că este senator într-un județ pe o listă PNL. Relația cu domnul președinte Iohannis nu o cunosc. Dar noi am văzut și în presă faptul că s-a vorbit foarte clar că această decizie este o decizie politică, pe care trebuie să o ia cele două partide înainte de a fi pusă pe masa Guvernului”.
Remus Pricopie: HG, conform legii, este inițiată de către Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne
Remus Pricopie: „Iar dacă ne raportăm la Hotărârea de Guvern care trebuie să stabilească calendarul alegerilor, atunci, această Hotărâre de Guvern, conform legii, este inițiată de către Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne. Deci, cele două entități împreună trebuie să propună un calendar”.
Remus Pricopie: „Această Hotărâre de Guvern nu a fost co-inițiată de cele două instituții”
Ioana Ene Dogioiu: Cu AEP nu-i problemă. Problema este cu Ministerul de Interne.
Remus Pricopie: „Din câte știm public, nu am informații altele decât cele din spațiul public, această Hotărâre de Guvern nu a fost co-inițiată de cele două instituții. Prin urmare, nu ai ce să discuți într-o ședință de Guvern. În ședința de Guvern nu se votează, se prezintă un proiect de Hotărâre de Guvern cu avizele, inclusiv avize cu observații – așa se și scrie – adică îi transmiți premierului care sunt riscuri sau opțiuni. Iar premierul, după consultarea miniștrilor, decide. Deci da, premierul decide, dar după ce se parcurg aceste etape. Iar avizatorii – nu știu exact în acest caz – dar cu siguranță sunt Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, deci întâmplarea face să fie alte două…”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock