Confidenţialitate

Remus Pricopie: „Dacă cei doi președinți de partid intră într-un conflict electoral direct, eu nu cred că această coaliție va rezista până în decembrie” | AUDIO

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara de la Europa FM. „Dacă nu se găsește o formulă de a trece peste anul electoral într-o manieră cât se poate de echilibrată, riscăm de fapt să pierdem ceea ce oarecum am câștigat”, a spus Remus Pricopie la Europa FM.

Remus Pricopie: „Eu cred că de data aceasta este firesc să crească temperatura”

Remus Pricopie: „Dacă ne uităm numai în ultimii trei ani, de când avem această coaliție, atunci când se înțeleg doar din priviri nu e bine, nu avem dezbatere, competiție de idei, nu mai sunt două partide, e un singur partid comasat, nu mai avem democrație.

Dacă încep să aibă competiție de idei și chiar conflicte, atunci iar avem diverse abordări. Eu cred că de data aceasta este firesc să crească temperatura – ați spus de temperatură.

Alegerile europene și alegerile locale au fost făcute oarecum într-un anume tip de colaborare, deși la nivel local au fost multe conflicte și multe războaie electorale puternice, dar nu s-au văzut foarte tare la București”.

Remus Pricopie: „Politicienilor români le-a intrat în cap că dacă nu câștigi prezidențialele nu câștigi”

Remus Pricopie: „Aici avem, însă, alegerile prezidențiale pe care partidele din România le consideră cele mai importante. Rămâne de văzut dacă ne uităm în Constituție, dacă ne uităm în practica politică ce rol joacă președintele, cât de important e Parlamentul și Guvernul.

Însă, politicienilor români le-a intrat în cap că dacă nu câștigi prezidențialele nu câștigi. Și mai este și o poziție care, într-un fel, setează scena politică pentru 5-10 ani. Iar cele două partide încearcă să evalueze cum ar putea să câștige”.

Remus Pricopie: „Dacă nu se găsește o formulă de a trece peste anul electoral într-o manieră cât se poate de echilibrată, riscăm de fapt să pierdem ceea ce oarecum am câștigat”

Remus Pricopie: „Din start, eu nu mai văd conceptul de colaborare nici într-o parte, nici în cealaltă. Eu am spus de un an de zile că dacă nu se găsește o formulă de a trece peste anul electoral într-o manieră cât se poate de echilibrată, riscăm de fapt să pierdem ceea ce oarecum am câștigat – o coerență a politicilor și o concentrare pe problemele geopolitice complicate în care se află România.

Da, dacă cei doi președinți de partid intră într-un conflict electoral direct eu nu cred că această coaliție va rezista până în decembrie când expiră mandatul Parlamentul, deci într-un fel, expiră și mandatul Guvernului”.

Remus Pricopie, despre o posibilă rupere a coaliției

Ioana Ene Dogioiu: Vom ajunge așa la prezidențiale: cu șefii celor două partide rivale în turul doi, dar fără coaliție. Că nu poate funcționa, după cum spuneați la început.

Remus Pricopie: „Da, deci dacă se intră într-o situație de conflict, atunci, evident, nu știm cine o să iasă președinte, dar în mod normal având în vedere dimensiunea celor două partide…”.

PNL și PSD încă nu s-au înțeles pe data alegerilor

PNL și PSD nu au căzut de acord, la ultima ședință a coaliției, asupra datei alegerilor. PNL a propus un nou calendar – pentru luna noiembrie. În replică, PSD a cerut ministrului de Interne – Cătălin Predoiu – să pregătească o Hotărâre de Guvern privind data alegerilor: fie la 15 septembrie primul tur, fie la 29 septembrie primul tur. Cătălin Predoiu ar trebui să prezinte Hotărârea de Guvern vineri, 28 iunie 2024. Dacă ministrul de Interne nu inițiază Hotărârea de Guvern vineri, alegerile prezidențiale vor avea loc la termen – în luna noiembrie.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Remus Pricopie, despre HG privind data alegerilor: Conform legii, este inițiată de către Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul de Interne | AUDIO