A intrat în vigoare regulamentul european privind suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Măsura este în vigoare până pe 5 iunie și nu se aplică pentru contractele încheiate înainte de 2 mai. Importul este în continuare permis pentru celelalte țări.
Timp de aproape o lună – grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui din Ucraina nu mai pot fi importate în cele cinci țări din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.
Însă, cerealele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o ţară sau un teritoriu din afara Uniunii Europene.
Decizia vine după protestele fermierilor din aceste țări – nemulțumiți că rămân cu produsele în depozite pentru că cerealele din Ucraina sunt mai ieftine. Măsura adoptată de Comisia Europeană a venit și după ce Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au decis unilateral să stopeze importul de cereale.
Între timp, Comisia Europeană lucrează la noul pachet de ajutor: ar urma să mai acorde României încă 30 de milioane de euro pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii – Petre Daea – într-o intervenție la Digi24.
„O sumă mult mai importantă și eu zic corectă din punct de vedere al calculelor. Ceea ce acordă pe de-o parte un sprijin real fermierilor români, pe de altă parte o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut țara românească știind ce înseamnă culoarele de solidaritate și impactul cerealelor și a fluxului de cereale pe piața României”, a spus Petre Daea.
Inițial – Comisia Europeană a acordat României o primă tranșă de numai 10 milioane de euro. Lucru care a stârnit nemulțuri în rândul autorităților de la București. Oficialii din guvern au promis că vor acorda și de la bugetul statului alte ajutoare.
Sursa foto: Shutterstock