Teatrul de Artă prezintă joi, 24 martie, spectacolul „Omul care mânca lumea”, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, unul dintre artiștii de succes ai ultimilor ani, cu montări pe scenele mai multor teatre, între care Teatrul Național București, Teatrul ODEON, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și sala Arcub. Amănunte – la ora 16.50, în rubrica „Sus cortina!”
„Omul care mânca lumea” prezintă povestea unui bărbat falit, presat de angajator , motiv pentru care încearcă să devină freelancer. Fără bani, în imposiblitatea de a-și mai îngriji fratele mai mic, protagonistul intră în diverse forme de conflict cu tatăl său, care, din cauza degradării fizice și psihice, devine dependent de el, ajungând el însuși un copil. Spectatorii vor urmări o relație specială, cu pasaje de de ură, altele de dragoste.
Este un spectacol, un joc psihologic, despre care și actorii spun că i-a făcut să se întrebe: ”tu în ce stadiu ești acum, tu nu crezi că te-ai transformat”?
„Omul care mânca lumea” fost desemnată în 2010 una dintre cele mai bune piese de teatru din Europa de către European Theatre Conventin.
La noi, spectacolul e pus în scenă de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, la Teatrul de Artă. Joi, 24 martie, este programată o nouă reprezentație. Piesa a avut avanpremiera în octombrie 2015.
”Încetul cu încentul, copleșit de presiunile de la job, de problemele de familie, protagonistul ajunge să-și piardă locul de muncă, să aibă o criză de identitate, să vrea ceva nou dar să nu știe ce anume vrea nou în viața sa. Într-un final, ajunge să depășească această criză” spune regizorul Alexandru Mâzgăreanu la „Sus cortina!”:
„Omul care mânca lumea” – este un text plin de aluzii la adresa societății capitaliste și a presiunilor pe care aceasta le generează asupra oamenilor – al scriitorului și regizorului german de teatru Nis-Momme Stockmann, născut în 1981. Este autor de piese de teatru, spectacole de radio, eseuri și poezii.
De asemenea, predă dramaturgie la Universitatea de Arte din Zurich.
(Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Tineretului, Piatra Neamț)
FOTO: Romulus Boicu