Confidenţialitate

Regimul mediteraneean protejează memoria

Este vorba despre alimente bogate în acizi graşi precum omega 3 – peşte, pui, ulei de măsline – alături de fructe şi legume. Sunt înlăturate astfel alimentele care conţin grăsimi saturate precum carnea roşie şi produsele lactate.

Specialiștii americani au demonstrat astfel că alimentaţia de tip mediteraneean permite o protecţie mai bună a memoriei şi a capacităţilor cognitive.

Studiul a fost publicat în revista Academiei americane de neurologie.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele adunate de la aproximativ 30.000 de persoane în vârstă de cel puţin 45 de ani care au fost monitorizate timp de 4 ani. Participanții la studiu au fost controlați periodic pentru a detecta eventualele modificări ale stării lor de sănătate.

Regimul alimentar urmat a fost studiat cu atenţie pentru a afla cât de mult se aseamănă el cu dieta mediteraneană.

Cercetătorii au efectuat şi o serie de teste pentru a măsura memoria şi capacitatea intelectuală ale voluntarilor.

Astfel, persoanele cu o stare de sănătate bună, a căror alimentaţie se apropia cel mai mult de regimul alimentar mediteraneean, erau cu 19% mai puţin predispuse la tulburări de memorie şi cognitive.

Studiul a evidenţiat, totodată, faptul că singurele persoane care nu au beneficiat de efectele regimului mediteranean au fost persoanele diabetice.

Regimul mediteranean permite în plus reducerea cu 30% a riscului de accident vascular cerebral şi creşte şansele de sarcină în cadrul programelor de fecundare asistată.