Confidenţialitate

Regimul chinez, ţintă a criticilor după moartea disidentului Liu Xiaobo

Autoritățile din China sunt considerate responsabile de Occident pentru moartea disidentului Liu Xiaobo, simbol al luptei pentru democraţie în statul asiatic comunist.

După 8 ani petrecuți în spatele gratiilor, scriitorul și activistul pentru drepturile omului, laureat al Nobelului pentru Pace, o figură marcantă a mişcării democratice din Piaţa Tienanmen din 1989, a fost răpus de cancer hepatic la vârsta de 61 de ani.

Beijingul s-a opus plecării sale în străinătate pentru tratament.

În 2009, acesta a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru ‘incitare la subminarea puterii de stat’ pentru că a contribuit la elaborarea documentului cunoscut drept Carta 08, care face apel la democrație, respectarea drepturilor omului și a statului de drept în China.

‘Guvernul chinez are o mare responsabilitate pentru această moarte prematură’, consideră șefa Comitetului Nobel, care acordă celebrele premii anuale pentru diverse domenii. ‘Considerăm că este profund tulburător faptul că Liu Xiaobo nu a fost transferat într-o unitate în care putea primi tratament medical adecvat înainte de a ajunge în faza terminală a bolii’, a adăugat Berit Reiss-Anderssen.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au reiterat apelul UE pentru ‘eliberarea tuturor prizonierilor de conştiinţă’.

Liu Xiaobo este primul laureat al Premiului Nobel pentru Pace care moare privat de libertate, după pacifistul german Carl von Ossietzky, decedat în 1938 într-un spital în timp ce era închis de nazişti.