Regele Charles al III-lea a postat pe pagina oficială de Twitter a Familiei Regale un video de la Palatul Buckingham în care dezvăluie primul portret oficial de la încoronare. Pânza în ulei îl prezintă pe Regele Charles al III-lea al Marii Britanii într-o uniformă a Gărzii Gărzilor pe un fundal de un roșu aprins. Lucrarea a fost realizată de Jonathan Yeo – care i-a pictat și pe Tony Blair, Sir David Attenborough și Malala Yousafzai – și are aproape 3 metri înălțime și 2 metri lățime.
În portretul realizat de Jonathan Yeo, Regele Charles al III-lea este este înfățișat cu sabia în mână, având un fluture care se așază pe umărul său.
🦋 The artist said of the experience of painting The King:
“When I started this project, His Majesty The King was still His Royal Highness The Prince of Wales, and much like the butterfly I’ve painted hovering over his shoulder, this portrait has evolved as the subject’s role in… pic.twitter.com/U289q8AlMh
— The Royal Family (@RoyalFamily) May 14, 2024
Regina Camilla s-ar fi uitat la pictură și i-ar fi spus lui Yeo: „Da, l-ai prins”. Regele, surprins de culoarea puternică
Înainte ca portretul să fie finalizat, Regina Camilla a analizat pictura și i-a transmis pictorului că ipostaza în care este capturat Regele Charles este una fidelă realității.
Yeo spune că cel mai bun critic al unui portret este cineva care îți cunoaște bine subiectul, pentru că persoana în cauză poate spune imediat dacă se sime familiar cu personajul surprins.
Regele a aruncat și el o privire asupra portretului, spune Yeo pentru BBC, când pictura era „pe jumătate terminată. Inițial a fost ușor surprins de culoarea puternică, dar în rest părea să zâmbească aprobator”, a spus pictorul.
Pictorul Jonathan Yeo, despre portretul în care apare Regele Charles al III-lea: „Interesul meu este să descopăr cine este cineva și să încerc să redau asta pe o pânză”
Yeo a început portretul când Charles era încă Prinț de Wales, cu prima ședință la Highgrove în iunie 2021. Regele a pozat pentru portret de patru ori, timp de aproximativ o oră fiecare dată, cu ultima ședință la Clarence House în noiembrie 2023.
Regele a fost numit Colonel în Garda Galeză în 1975. În imagine, roșul uniformei se estompează în fundalul roșu, aducând fața Regelui și mai mult în prim-plan.
Yeo spune că a vrut ca pictura să fie distinctivă și o ruptură de trecut. El urmărea ceva personal: „Interesul meu este să descopăr cine este cineva și să încerc să redau asta pe o pânză”.
Yeo a decis să folosească unele dintre tradițiile portretisticii regale – ținuta militară, sabia – dar a țintit să obțină ceva mai modern, în special cu culoarea profundă și fluturele.
Ce simbolizează fluturele din portretul Regelui Charles al III-lea, cerut pictorului chiar de el
„În istoria artei, fluturele simbolizează metamorfoza și renașterea,” explică el, potrivit pentru un portret pictat al unui monarh care a urcat recent pe tron.
Fluturele este, de asemenea, o referință la interesul de lungă durată al Regelui pentru mediu, cauze „pe care le-a susținut cea mai mare parte a vieții sale și cu siguranță cu mult înainte de a deveni o discuție principală”.
Yeo spune că a fost ideea lui Charles după ce au vorbit despre oportunitatea pe care o aveau de a spune o poveste prin portret.
„Am spus, când copiii vor privi asta peste 200 de ani și se vor uita la cine sunt monarhii, ce indicii le poți da?” El a spus „ce zici de un fluture care se așază pe umărul meu?”.
Portretul va fi expus publicului la Galeria Philip Mould din Londra în perioada 16 mai – 14 iunie
Portretul a fost comandat de Drapers’ Company, o breaslă din City of London care colecționează portrete regale de secole.
Pictura sa va fi expusă în Drapers’ Hall din Londra, înconjurată de „o duzină de alte portrete fabuloase, la fel de mari, ale Reginei Victoria și diferiților alți regi și regine”.
Portretul va fi expus publicului la Galeria Philip Mould din Londra în perioada 16 mai – 14 iunie. Va fi expus la Drapers’ Hall de la sfârșitul lunii august.
Sursa foto: jonathanyeo.com