Curtea Constituţională a României discută, joi, sesizarea de soluţionare a conflictului între autorităţi determinat de refuzul preşedintelui României de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Sesizarea formulată de guvern, amintește Agerpres.
“M-am întâlnit cu doamna premier, i-am prezentat proiectul de sesizare a Curţii Constituţionale, argumentele, conţinutul acelui proiect. Domnia sa a fost de acord, l-a semnat în prezenţa mea. În cursul zilei de astăzi (n.r. – 23 aprilie), sesizarea ajunge la Curtea Constituţională”, declara ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
La 5 mai, ministrul Justiţiei anunţa că va merge personal la CCR în cauza privind conflictul între autorităţi determinat de refuzul preşedintelui României de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.
“CCR a stabilit, cred, data de 10 pentru soluţionarea conflictului. Da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier şi, sigur, m-a solicitat ca eu să susţin cele statuate, cele stabilite în sesizare”, a spus Toader.
Întrebat de jurnalişti care va fi argumentul cel mai puternic pe care îl va invoca în susţinerea cauzei, ministrul a menţionat “neconstituţionalitatea comportamentului şi crearea unui blocaj instituţional” între preşedinte şi ministrul Justiţiei, ca parte a Guvernului.
“Partea care sesizează CCR cu un conflict juridic de natură constituţională evident că are convingerea încălcării exigenţelor constituţionale de către partea pe care o reclamă. Vorbeam în general… De către preşedinte, în cazul acesta. Noi venim cu argumente, Curtea va decide. Din 2003 până astăzi sunt 15 ani de când există competenţa Curţii de a soluţiona astfel de conflicte şi multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sancţionarea părţii care a generat, determinat conflictul (…)”, a mai spus Tudorel Toader.
Pe de altă parte, șeful statului a afirmat că nu are emoţii în ceea ce priveşte sesizarea făcută la Curtea Constituţională.
“Nu am emoţii, dar, dacă există acest demers din partea Guvernului, aşteptăm să vedem documentul. Aşteptăm să vedem cum văd judecătorii Curţii Constituţionale această chestiune. Din punctul meu de vedere, nici nu poate fi vorba de un conflict constituţional”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.