Românii sunt chemați să își exprime voința prin vot, pentru modificarea Constituției României astfel încât căsătoria să nu mai fie definită ca uniunea dintre soți ci dintre un bărbat și o femeie, în zilele de 6 și 7 octombrie, între orele 7.00 – 21.00.
Sâmbătă și duminică, cetățenii vor vota la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Fiecare participant va prezenta biroului electoral al secției de votare actul de identitate sau adeverința care ține loc de act de identitate.
Persoana care, în zilele referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscrisă în lista electorală poate să își exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secție de votare, urmând a fi înscrisă într-o lista suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate.
Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare.
Au dreptul de a participa la referendum toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Cetățenii care participă la referendumul național au dreptul să se pronunțe prin “DA” sau “NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: “Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”