Confidenţialitate

Referendumul de unire de la Oradea și Sânmartin nu a fost validat

Localitățile Oradea și Sânmartin din județul Bihor râmân separate. Referendumul organizat de autorități pentru unirea lor nu a adus la urne suficienți cetățeni pentru a fi validat.  Consultarea populară ar fi fost valabilă dacă la urne veneau peste 30 la sută din totalul cetățenilor cu drept de vot.

Campania și discuțiile din ultima lună nu a reușit să îi convingă pe orădeni să iasă la urne într-un număr suficient.  Potrivit informațiilor oficiale, mai puțin de 25 % dintre orădeni au fost interesați de referendum. În schimb, consultarea publică este validă în comuna Sânmartin,  unde prezența la urne a fost de peste  45 %.

Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a declarat că ia în considerare organizarea în timp relativ scurt a unui alt referendum în oraș, care să dea un răspuns clar inițiativei autorităților de a uni cele două localități. Deși cvorumul nu a fost a atins, dintre cei prezenți la vot, cei mai mulți au votat pentru unire.

Unirea Oradei și Sânmartinului a avut parte de argumente pro și contra. Susținătorii ideii spun că alipirea ar aduce mari beneficii pe termen mediu și lung, mai ales prin dezvoltarea economică și turistică a zonei.

Adversarii afirmă că cetățenii localității Sânmartin vor trebui la un moment dat să plătească taxe și impozite mai mari, odată cu unirea. Unii lideri maghiari locali au spus la rândul lor ci că prin alipirea Sânmartinului, ponderea populației de etnie maghiară din Oradea ar scădea semnificativ. Ei se tem că pe termen lung asta ar duce la scăderea ponderii etniei maghiare în totalul populației din Oradea și implict, la pierderea anumitor drepturi legale.