Parlamentul s-ar putea reuni săptămâna viitoare pentru a da un aviz în cazul referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis privind politicile anticorupție.
Birourile Permanente Reunite vor decide luni, la ora 12, când va fi ședința de plen pe această temă.
Important de precizat: avizul Parlamentului în cazul referendumului va fi consultativ.
Plenul reunit al Parlamentului va supune la vot avizul favorabil dat de comisiile juridice marțea trecută în privința consultării populare inițiate de președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a anunțat un referendum încă din ianuarie, de când au apărut primele discuții privind ordonanța Guvernului de modificare a codurilor penale.
La dezbaterile din comisiile juridice, membrii PSD au declarat că un referendum nu ar fi necesar pentru că toată lumea e de acord cu lupta împotriva corupției. În plus, acest demers ar costa aproximativ 250 de milioane de lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017, a declarat senatorul PSD, Șerban Nicolae.
“Eu susţin ca proiectul de hotărâre pe care îl redactăm să fie de aviz favorabil, în sensul în care există întrunite condiţiile de legalitate pentru organizarea referendumului. V-aş ruga, însă, pe cei care susţineţi că este necesar, în opinia mea nu este necesar, să identificaţi şi resursele financiare necesar şi să apreciaţi dacă este bine să arătăm că în societatea românească este o confruntare între cei care vor continuarea luptei amicorupţie şi cei care nu. Mi-e greu să îi identific pe cei care nu vro continuarea luptei anticorupţie în afară de cei care au fost condamnaţi”, a declarat Şerban Nicolae.
În replică, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a spus că ordonanțele adoptate de Guvern pe ascuns au generat costuri enorme pentru România.
“Ideea de cost invocată în Comisia juridică nu îşi are rostul”, a spus Alina Gorghiu, precizând că a amesteca costurile cu o problemă care ţine de democraţia din România este “neserios”.
Avizul Parlamentului în cazul referendumului este consultativ. Zilele trecute, liderul PSD, Liviu Dragnea, dădea asigurări că solicitarea președintelui va primi un aviz favorabil.