Duminică, la Oradea și în comuna învecinată Sânmartin va avea loc un referendum în premieră în România.
Cetățenii sunt întrebați dacă sunt de acord ca Sânmartinul să se lipească de Oradea, devenind astfel parte a capitalei județului Bihor.
Organizarea referendumului nu a fost lipsita de polemici pro si contra unirii.
Inițitorii referendumului spun că odată cu alipirea la Oradea, locuitorii din comuna Sânmartin vor avea un avantaj imediat: investiții rapide în extinderea rețelei de transport în comun. De asemenea, costurile cu transportul ale actualilorlocuitori ai comunei vor scădea. În acest moment, majoritatea populației active din comuna Sânmartin lucrează în Oradea.
Pe termen mediu si lung, un avantaj al Oradiei Mari ar fi că fonduri importante ale municipiului vor fi direcționate către dezvoltarea turistică în stațiunile Baile Felix și 1 Mai. De altfel, marele argument al celor pro- unire este impulsionarea economică a regiunii. Împreuna, Oradea si Sânmartinu se vor dezvolta mai repede si mai durabil decat separat.
In plus, actuala comună Sânmartin ar primi investiții mult superioare în rețelele de drumuri, apă și canalizare și reabilitarea termică a clădirilor.
Initiativa are insa opozanti. Sunt voci care afirmă că locuitorii din Sinmartin, Felix si 1 Mai vor ajunge să plăteasca taxe si impozite mai mari, ca cetățeni ai resedinței de judet.
O opinie contrară ideii de unire vine si din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvaniei. Liderii formatiunii spun că în cazul unirea va diminua procentul populatiei maghiare din oraș. Ei se tem că, în câțiva ani, populația de etnie maghiară va scădea sub 20% si, implicit, va pierde anumite drepturi legale.