Confidenţialitate

Referendum în Bulgaria

Va avea loc primul referendum național din istoria post-comunistă a țării vecine. Alegătorii trebuie să se pronunțe dacă sunt sau nu de acord cu ridicarea unei noi centrale nucleare.

Dar nu soarta proiectului e miza principală a acestui scrutin, spun analiștii.

Referendumul e organizat la inițiativa Partidului Socialist Bulgar, ce susține construirea centralei nucleare din orașul Belene. Proiectul e vechi de peste 30 de ani, iar primul strat de beton a fost turnat în 1987. Anul trecut însă, guvernul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov a renunțat la proiect, din lipsă de bani. Centrala ar fi costat 10 miliarde de euro.

Subiecul rămâne sensibil în Bulgaria, deoarece în perioada 2002-2006, la insistența Uniunii Europene, vecinii de la sud de Dunăre au fost obligați să închidă 4 din cele 6 reactoare ale centralei de la Kozlodui. Chiar și acum majoritatea bulgarilor consideră că decizia nu a fost corectă, deoarece reactoarele nu prezentau risc sporit.

De altfel, sondajele arată că 60 la sută dintre cei care se vor prezenta la urne vor răspunde DA la întrebarea: ‘Sunteți de acord ca Bulgaria să își dezvolte industria nucleară prin construirea unei noi centrale?’

Sunt puține șanse însă ca scrutinul să fie validat. Numărul votanților trebuie să fie cel puțin egal cu al alegătorilor care s-au prezentat la ultimele alegeri parlamentare din 2009, adică 4,3 milioane de oameni, ceea ce înseamnă 62 la sută din populație. Iar sondajele indică o prezență la vot de cel mult 37 la sută.

În acest caz, Parlamentul va lua decizia finală.

Analiștii spun însă că adevărata miză a acestui scrutin este mobilizarea electoratului în ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din iulie.