Modificări ample privind regulamentul de funcționare a Senatului. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, 22 ianuarie, că posturile în Senat se reduc de la aproape 800 la 618. El a argumentat că „avem nevoie de un personal profesinonist, corect dimensionat, în așa fel încât să nu risipim banul public”. Colaboratorii care erau aduși la Senat de către cei cu funcții de conducere vor pleca odată cu aceștia, iar noii demnitari își vor putea aduce la începerea mandatului, o echipă de profesioniști care rezonează cu preocupările lor. Ilie Bolojan a vorbit și despre alte modificări privind funcționarea Senatului.
„Ieri, în ședința Biroului Permanent s-au aprobat două memorandumuri care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului. Și urmărim câteva direcții: să avem un aparat profesionist și eficient, în al doilea rând să îmbunătățim procesul legislativ, să avem un regulament de funcționare cât mai bun în așa fel încât să avem o dezbatere corectă și civilizată în sălile de ședință ale Senatului”, a declarat Ilie Bolojan.
Ilie Boloajn: „De-a lungul ciclurilor electorale au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană care ocupă o funcție de conducere în Senat nu își poate aduce niciun colaborator, ci găsește niște oameni aduși de ceilalți ocupanți”
„Am constatat de când ocup funcția de președinte al Senatului câteva acumulări negative care nu pot fi contestate. Care sunt acestea? La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să fie cu aceștia și să plece cu aceștia, așa cum este practica peste tot, din administrația publică locală până la Guvern, a fost posibilă angajarea pe durată nedeterminată. Prin urmare, de-a lungul ciclurilor electorale au fost angajări peste angajări și am ajuns în situația în care o persoană care ocupă o funcție de conducere în Senat nu își poate aduce niciun colaborator, ci găsește niște oameni aduși de ceilalți ocupanți, în ciclurile anterioare, a căror pregătire poate fi discutabilă, ale căror preocupări sunt total diferite de agemta demnitarilor”, a spus Ilie Bolojan.
Ilie Boloajn: „Trebuie să urmăm această lege a normalității. Vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar”
„Prin urmare, trebuie să urmăm această lege a normalității. Vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, în așa fel încât acesta să dea randamente, să își selecteze o echipă de profesioniști care rezonează cu preocupările lui”, a precizat Ilie Bolojan.
Șeful Senatului a afirmat că, în multe locuri, există un personal supradimensionat. Pe lângă fiecare comisie parlamentară există un număr de experți și, dacă la anumite comisii care au un volum mare de activitate se justifică numărul de funcționari parlamentari, de exemplu în comisia juridică, în altele, precum comisia de regulament, care are o ședință o dată la două luni, nu justifică aceste posturi.
„Am constatat structruri funcționale ale Senatului, care sunt stabilite ca direcții generale cu foarte puțini oameni. Nu poți să ai o direcție generală doar pentru ca cineva să aibă o funcție de director general, fără să aibă personal justificat în subordine”, a declarat Ilie Bolojan.
Ilie Boloajn: „Am constatat că de multe ori prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit, sens în care și aici trebuie luate măsuri”
Președintele Senatului a subliniat că la Camera parlamentară pe care o conduce e nevoie de personal corect dimensionat, iar Senatul trebuie să fie un exemplu de instituție care nu risipește banii publici.
„Am constatat că de multe ori prezența fizică la locurile de muncă lasă de dorit, sens în care și aici trebuie luate măsuri. Una peste alta, cred că avem nevoie să avem un personal profesinonist, corect dimensionat, în așa fel încât să nu risipim banul public, iar Senatul să fie o instituție care dă un exemplu, pentru că nu ne putem permtie să cerem altora să nu risipească banii publici dacă noi nu dăm acest exemplu. În urma acestor analize, care țin de eliminarea acestor sinecuri, în urma analizei legate de personal, am propun Biroului Permanent al Senatului o nouă organigramă. Aceasta a fost avizată și cele două memorandumuri, iar odată cu aprobarea acesteia în primele zile ale lunii februarie, ea va deveni obligatorie și în următoarea perioadă vom avea această reorganizare de activitate. Cel mai probabil la finalul lunii martie această operațiune să se finalizeze”, a explicat Ilie Bolojan.
Se vor face și reduceri de personal. De la 796 de posturi, în total, vor exista 618 posturi. În acest timp, activitatea Senatului nu va avea cu nimic de suferit, mai spune Ilie Bolojan.
Ilie Boloajn: „Per total, calitatea legilor și actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună”
„O a doua măsură este să ne reducem cheltuielile de funcționare. Pentru că aveam o flotă mare de mașini, cheltuieli destuli de mari și al doilea memorandum rezolvă această problemă prin reucerea număprului de mașini, prin reducerea cotelor de combustibil cu 20%, în așa fel încât să ne putem desfîșura activitatea în condiții civilizate”, a afirmat șeful Senatului.
„În ceea ce privește a doua direcție, să avem legi mai bune și mai clare, care să poată fi puse în practică fără interpretări. Am fost de acord să reconfigurăm programul de lucru. Până acum, luni se lucra în Plen, iar marți în Comisii. Vom lucra și miercuri în Plen, iar joi vor fi organizate dezbaterile publice, în așa fel încât în urma acestui pachet de activități extins să ne putem argumenta mai bine proiectele legislative. Joia să beneficiem de sfaturile experților care vor veni la dezbateri. Per total, calitatea legilor și actelor pe care le emite Parlamentul să fie cât mai bună”, a declarat șeful Senatului.
Ilie Bolojan a mai spus că noile reguli prevăd ca activitatea în Senat să fie una civilizată, iar cât mai multe din normele europene să fie puse în practică.
Regulamentul de funcționare a Senatului. Ilie Bolojan: „Să avem un dialog civilizat, să descurajăm agresivitatea și să îi sancționăm pe cei care nu respectă regulile bunului-simț în ședințele Senatului României”
„În ceea ce privește regulamentul de funcționare, avem un regulament pe baza căruia vom lucra. Ne propunem să fim situația în care să preluăm cele mai bune practici din regulamentul Parlamentului European. Să avem un dialog civilizat, să descurajăm agresivitatea și să îi sancționăm pe cei care nu respectă regulile bunului-simț în ședințele Senatului României”, a declarat șeful Senatului.
Ilie Bolojan: O parte din instituții sunt scăpate de sub control
„A patra chestiune, de a ne îmbunătăți relațiile cu celelalte instituții, una din competențe este controlul parlamentar. Avem foarte multe instituții în coordonare, care, din punctul meu de vedere, o parte sunt scăpate de sub control, și este nevoie de exercitarea controlului parlamentar, în așa fel încât să fim în situația în care acestea să lucreze pentru cetățeni, să dea rapoarte în permanență comisiilor din Parlament, managerilor acestora să le fie evalută activitatea legat de perfomanța acestora și să aibă niște contracte de managament și niște responsabilități cât se poate de clare, în așa fel încât să fie în serviciul public ”, a mai spus Ilie Bolojan.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea