Planul Uniunii Europene de reducere voluntară a consumului de gaze, care nu e obligatoriu, se aplică oficial de marți, 9 august. Documentul a fost publicat luni în Jurnalul Uniunii Europene. Mai multe țări au anunțat planuri de măsuri.
Cu titlu de recomandare, planul de reducere a consumului de gaze cu 15 %, comparativ cu ultimii 5 ani, ar urma să se aplice voluntar până la sfârșitul lunii martie. Scopul : să prevină o criză în cazul în care s-ar opri cu totul livrările Rusiei.
„Recenta escaladare a întreruperii aprovizionării cu gaze din Rusia indică un risc semnificativ ca o oprire completă a furnizării de gaze rusești să se materializeze în viitorul apropiat, într-un mod brusc și unilateral”, se arată în notele explicative ale planului Comisiei Europene.
Unele țări, inclusiv Germania și Austria, sunt deosebit de expuse. Ambele state amintite raportează progrese în umplerea rezervoarelor de gaz înainte de iarnă.
Recentele livrări către Germania au fost serios reduse, din motive despre care Kremlinul spune că sunt tehnice, dar pe care Berlinul le consideră false.
Unele livrări rusești au fost înlocuite cu importuri de conducte din Norvegia, Algeria și Azerbaidjan și transporturi de gaze lichide din Statele Unite dar și din alte țări.
În Italia, autoritățile și-au propus o reducere a consumului de gaz cu 7 procente față de cât se consuma în ultimii ani. Italia primește gaze din Algeria, Rusia și Azerbaidjan. Populația a fost sfătuită să scadă temperatura la centrale măcar cu un grad. Estimări publicate de presa italiană arată că, dacă s-ar aplica această măsură, s-ar economisi câteva miliarde de metri cubi de gaz iar facturile unei familii ar fi reduse cu până la 200 de euro într-un an.
În paralel cu refacerea stocurilor, Franța dorește să devină independentă de gazul rusesc. Și apelează la alte surse. Deocamdată, mare parte din gazul utilizat de francezi este luat din Norvegia. Guvernul de la Paris dorește o re-orientare spre noile tehnologii și utilizarea de surse regenerabile.
Foto: Shutterstock