Guvernul a promis profesorilor salarii mai mari, dar nu are bani pentru ele – spune la Europa FM Remus Pricopie, fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, în prezent rector SNSPA.
Potrivit acestuia, Guvernul va trebui să ia bani din altă parte pentru a răspunde solicitărilor din Educație.
“Acești bani pentru care ar urma să se semneze un acord, ei nu există. Ar trebui luați din altă parte. Este o decizie politică de a reașeza, la prima rectificare bugetară, cheltuielile statului. Al doilea aspect: dacă se ajunge la un acord să se crească salariul în următorii 3 ani de la 2.400 la 4.000 înseamnă și un angajament al actualilor politicieni ca următoarele guverne să fie mai eficiente și în colectarea taxelor și impozitelor și poate o mai bună eficientizare a politicilor publice. Nu am nimic cu palmierii nimănui, dar mă întrebam dacă bucureștenii au nevoie de palmieri de 3 milioane sau ai nevoie să investești în profesorii din București? E vorba de o reprioritizare a cheltuielilor” – spune Remus Pricopie la emisiunea Piața Victoriei.
Pe de altă parte, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, invitat în emisiunea Piața Victoriei, spune că dacă profesorii au primit promisiunea creșterii salariilor după 10 zile de grevă, nu același lucru s-a întâmplat cu angajații Ministerului de Interne, pentru care s-au găsit soluții mult mai rapid.
“În ziua în care premierul primește un refuz din partea sindicatelor Educației pe o ofertă de negociere , ministrul de interne, domnul Bode, vine foarte relaxat și spune că mărește salariile (n.r. – ale polițiștilor). Evident că este o gafă. Cred că si această gafă contribuie la rediscutarea tuturor problemelor legate de salarizare. Nu ar trebui să ai legi distincte de salarizare pe fiecare domeniu, ci Legea salarizării unice. Este și prevăzută în PNRR, ca reformă.”
Reamintim, ultima ofertă facută de Guvern profesorilor vizează o creștere a salariilor cu 1.000, respectiv 400 de lei brut lunar, pentru personalul didactic respectiv pentru cel nedidactic auxiliar , până la aplicarea noii legi a salarizării de la 1 ianuarie anul viitor.
Majorările ar urma să se facă etapizat, în cel mult trei ani.