Confidenţialitate

Recrutarea în Armata Română: De ce aleg tinerii haina militară? „Salariile s-au mărit foarte mult” / „Este un job stabil, o carieră bună” | REPORTAJ AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO

Într-o dimineață ne-am adunat mai mulți jurnaliști la o unitate militară de pe Bulevardul Ghencea. Urma să vedem ce probe trebuie să dea cineva care vrea să se angajeze în Armata Română. Cât poate fi de greu? Este greu? De ce pică atât de mulți probele fizice? Cei de la Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale au spus că putem simți pe propria piele cât de dificile sunt probele: „Vă puteți îmbrăca în trening, cu pantofi sport și puteți face traseul alături de candidați. Sau nu”. Am ales varianta a doua. Dar unii colegi jurnaliști n-au stat pe gânduri și au alergat umăr la umăr cu viitori soldați în Armata Română, au mers pe bârnă sau au cărat greutăți medicinale.

„Dintotdeauna am vrut în Armată. De când eram mic. Mă uitam la televizor, la parade și îmi plăcea cum toată lumea era în coloană, saluta, era frumos și am zis că asta vreau să fac”. Tânărul care îmi spune aceste cuvinte tocmai a terminat cu un timp foarte bun probele fizice pentru recrutarea în Armata Română. Mai exact, a sărit de pe loc, a aruncat de la distanță cu mingi într-o poartă, a făcut 14 flotări, alte sărituri, mers pe bârnă, dat de două ori peste cap și alergat printre obstacole cu mingi medicinale în brațe. Totul trebuia în mai puțin de 2 minute. Dacă greșeai pe parcurs erai penalizat. Iar la sfârșit, dacă depășeai baremul picai concursul.

Marius, 23 de ani, dintr-un sat din Dâmbovița, l-a trecut cu brio. Este un tânăr aparent firav, dar hotărât

„M-am antrenat cu 3 săptămâni înainte și am zis să dau tot ce-i mai bun din mine. Ca să am cel mai bun punctaj”, spune Marius.

Marius poartă o bluză de trening pe care scrie ZEUS. Este numele echipei de fotbal la care a jucat în satul lui, Odaia Turcului, din Dâmbovița.

Spune că antrenamentele de la fotbal l-au ajutat și la probele pentru Armată. Dar e convins că oricine s-ar antrena câteva săptămâni înainte ar face față.

25-30% dintre cei care candidează pentru un post în Armata Română pică probele fizice

Marius: „M-am antrenat cu 3 săptămâni înainte și am zis să dau tot ce-i mai bun din mine. Cel mai mult am stat și m-am uitat în acele 15 minute de pregătire la săritură fiindcă acolo pierzi cel mai mult timp. Și după am zis să încerc să alerg, să dau cât mai mult din mine pentru a avea cel mai bun punctaj. Sunt mândru de mine și le mulțumesc și părinților mei că mă sprijină, prietenei mele la fel, care este lângă mine, mă susține. Rog pe toți care sunt plecați în afară să vină să încerce pentru că salariile s-au mărit și nu mai este ce era odată. Și eu am fost plecat în afară și după aceea când am văzut că s-au scos locuri am zis să încerc fiindcă nu am nimic de pierdut”.

Așa spune și instructorul sportiv militar care-i supraveghează: dacă te antrenezi, nu ai cum să pici probele. Cu toate acestea, 25-30% dintre cei care candidează pentru un post în Armata Română pică probele fizice.

După probele în sală, urmează rezistența: 6 ture de stadion. Adică aproximativ doi kilometri, în cel mult 10 minute și jumătate. Iar aici pică cei mai mulți.

Ni se spune că probele sunt comparabile cu cele care se dau pentru armatele țărilor membre NATO. Dar și că în ultimii ani au fost eliminate diferențele dintre cele pentru femei și cele pentru bărbați.

Ministerul Apărării a încercat să schimbe puțin baremurile. Mai exact, să le adapteze la nivelul de pregătire fizică al populației tinere din România.

Pentru că cei care pot candida pentru un post în Armata Română trebuie să aibă între 18 și 45 de ani.

Marius: „Într-o țară străină ești sluga tuturor. […] În România, e altceva. Mai ales haina militară te face să ai respect față de România”

Revenind la Marius, tânărul de 23 de ani care vrea să facă o carieră în Armata Română, acesta spune că Armata ar putea fi o variantă pentru mulți români care lucrează în afara țării.

Liliana Nicolae: Unde ai fost?

Marius: „În Germania, unde pleacă majoritatea persoanelor pentru a avea un trai decent”.

Liliana Nicolae: Și ce ai făcut acolo?

Marius: „Am fost curier. Dar acolo ești sluga tuturor, nu-i interesează dacă te doare ceva sau… În România este altceva. Mai ales haina militară… te face să ai respect față de România și e ceva foarte frumos pentru noi”.

Liliana Nicolae: Cum ai aflat de faptul că se scot aceste posturi?

Marius: „Pe site”.

Liliana Nicolae: Te-ai interesat?

Marius: „M-am interesat în fiecare lună. La început și mie mi s-a părut greu traseul, dar am zis să încerc fiindcă nu am nimic de pierdut. Așa e loc și pentru ceilalți să încerce fiindcă salariile s-au mărit foarte mult față de ce era odată. Își pot permite oarecum un trai decent în România acum și să vină să dea tot ce e mai bun din ei. Eu nu m-am gândit pe moment, ci a fost dintotdeauna fiindcă de mic am vrut. Și acum că m-am făcut mai mare și am început să fiu cu capul pe umeri am zis să încerc fiindcă e un loc de muncă stabil, disciplină, seriozitate”.

Liliana Nicolae: Nu te sperie?

Marius: „Nu. De ce să mă sperie?”

Liliana Nicolae: Pentru că nu e ușor să fii disciplinat, să respecți regulile.

Marius: „Trebuie doar să fii matur ca să fii disciplinat. Un om matur mereu este cu capul pe umeri”.

Liliana Nicolae: Dar de ce crezi că te-a atras armata?

Marius: „Fiindcă mă uitam mereu la televizor de 1 Decembrie la paradă și vedeam toată lumea în coloană, salutau, îmbrăcați frumos și am zis că asta vreau să fac”.

Liliana Nicolae: Dar te gândești, de exemplu, că s-ar putea să fie nevoie la un moment dat să mergi pe front?

Marius: „Sigur. Dacă nu mă gândeam la treaba asta nu mai veneam aici. Orice se poate întâmpla, dar momentan sperăm la mai bine”.

Liliana Nicolae: Uite, este un război în Ucraina.

Marius: „Dacă ar fi să mă duc acolo, momentan aparțin de România nu de cei din Ucraina. Le doresc să învingă, să câștige și dacă va fi vreodată un conflict cu România o să fiu în față întotdeauna”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei

De-altfel, siguranța locului de muncă, salariul decent și o oarecare pasiune pentru haina militară sunt cele mai frecvente motive care îi fac pe tineri să facă un pas către această carieră.

Liliana Nicolae: De ce ați ales armata?

„Pentru un post de muncă permanent”, spune o femeie.

Este un job stabil, în țară, cu multe beneficii”, spune un bărbat.

Liliana Nicolae: Ai lucrat în Italia înainte?

„Nu, în Anglia. Este un job stabil și mi-a plăcut de mic. Este o carieră bună”, a răspuns același bărbat.

Liliana Nicolae: De ce ți-a plăcut de mic?

„Îmi plăcea uniforma și îmi plăceau activitățile de 1 Decembrie. Când eram mic i-am văzut și chiar mi-am dorit și eu să fiu așa”, mai spune bărbatul.

Puțini se gândesc, însă, la posibilitatea de a lupta efectiv cu arma în mână într-un conflict sau altul.

Referitor la salarii, potrivit MApN, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Însă media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist este 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 de lei).

Veronica: „După ce voi termina facultatea, următorul pas ar fi să candidez pentru subofițeri”

Între timp, în sala unde se țin probele fizice, o femeie-arbitru cronometrează timpii scoși de participanți. Sunt aproximativ 10 tineri, printre care și câteva fete. Una dintre ele este deja mamă. Cealaltă – studentă la comunicare. Trec și ele de probele fizice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liliana Nicolae: Ești tânără, ești femeie. De ce în Armată?

Veronica: „Pentru că este un mediu care îți permite pe viitor să avansezi și este ceva stabil. Pe o perioadă foarte îndelungată dacă îți dorești, dacă ești perseverent cu siguranță vei reuși”.

Liliana Nicolae: Câți ani ai?

Veronica: „22”.

Liliana Nicolae: Ți-a fost frică?

Veronica: „Da, mi-a fost frică, sunt și emoțiile care intervin și asta te trage un pic înapoi cu timpul. Dar dacă te pregătești, realizezi traseul de câteva ori înainte cu siguranță vei fi admis. Însă, dacă nu faci sport și vii nepregătit să nu ai așteptări prea mari. Nu poți promova”.

Liliana Nicolae: Ce te atrage la Armată?

Veronica: „Mă atrage faptul că pe viitor voi putea avansa. În prezent sunt studentă, dar după ce voi termina facultatea îmi doresc să țintesc un pic mai sus. Acum, fiind studentă nu prea îmi permite timpul, nu am nici studiile necesare”.

Liliana Nicolae: Ce studii ai?

Veronica: „Comunicare și Relații Publice”.

Liliana Nicolae: Și ai vrea să fii? Ai un obiectiv în Armată?

Veronica: „Da, după ce voi termina facultatea, următorul pas ar fi să candidez pentru subofițeri. După care, mai departe dacă vrea Dumnezeu”.

Liliana Nicolae: Nu te sperie faptul că e un mediu mai mult bărbătesc și dur, poate? Plin de reguli?

Veronica: „Sincer nu. Asta te ajută și pe plan personal. Devii mult mai disciplinat, ai mintea mai limpede, gândești mai la rece. Și te ajută”.

Liliana Nicolae: Tatăl tău a făcut armata?

Veronica: „Da, dar nu am vorbit foarte multe despre acest lucru”.

Liliana Nicolae: Dar te-a încurajat?

Veronica: „Da, părinții m-au susținut. Este un mediu care îți permite, îți dă chiar concediu de studii. Nu știu dacă la privat există acest concediu pe lângă cel de odihnă. Adică, aici sunt niște beneficii zic eu”.

Cel mai bun timp e scos, până la urmă, de un tânăr înalt. Mirel, 29 de ani

„Asta mi-am dorit de când am vrut să am primul loc de muncă. Am luat Bacalaureatul mai târziu și m-a ținut pe loc. Dar cum am rezolvat problema asta, am venit spre visul meu” – spune Mirel.

Liliana Nicolae: De ce v-ați dorit armata?

Mirel: „Armata e altceva decât ce e în afara ei. Sunt reguli, iar mie-mi place ordinea, sunt ordonat. Probele, cu puțin antrenament înainte nu sunt grele. Bine, nu cred că oricine va putea să facă această meserie, dar să încerce cât mai mulți. Mie nu-mi este teamă de nimic”.

Liliana Nicolae: Te sperie ceva în meseria asta?

Mirel: „Nu, nu are ce să mă sperie”.

Liliana Nicolae: Dacă vei ajunge în teatrele de operații?

Mirel: „Voi ajunge, voi apăra”.

Liliana Nicolae: Sau chiar îți dorești asta?

Mirel: „Nu-mi doresc, nu pot să spun că-mi doresc, dar dacă este nevoie nu putem da înapoi”.

Liliana Nicolae: Unii care lucrează în armată, care sunt militari de carieră, se duc unde au fost diferite fronturi deschise la care România a participat.

Mirel: „Nu zic nu. Dacă se va ivi pe viitor, nu zic nu. Nu-mi este teamă de nimic”.

Liliana Nicolae: Dar știi în ce constă meseria de militar? Ce trebuie să facă un militar?

Mirel:În mare parte, da. Dar vă dați seama până intru în școlarizare, voi afla mai multe. Noi acum, din afară, știm poate cel mai puțin”.

Liliana Nicolae: Și acel puțin ce înseamnă?

Mirel: „Disciplină, multă organizare, respectarea legilor țării”.

Liliana Nicolae: Tatăl tău a făcut armata?

Mirel:Tatăl meu mi-a povestit cum era pe vremea lui, dar nu cred că mai este ca atunci”.

Liliana Nicolae: Cum era pe vremea lui?

Mirel: „Mult mai greu și cu mâncare și cu… de la spălarea hainelor până la munci de câmp”.

Liliana Nicolae: Va trebui să-ți lustruiești bocancii.

Mirel: „Sigur că da. Sunt pregătit”.

Liliana Nicolae: Să-ți coși epoleții pe uniformă.

Mirel: „Asta nu știu, dar o să învăț”.

Liliana Nicolae: „Să cureți cartofi”.

Mirel: „Curăț chiar foarte repede”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

MApN: Aproximativ 60% dintre participanții la campania de recrutare din mai au picat probele de concurs

Pentru cei care au trecut de probele fizice urmează proba psihologică: răspunsuri în scris la întrebări, recunoașterea diferențelor între anumite forme geometrice și un interviu.
Nici acestea nu sunt greu de trecut – spun reprezentanții MApN.

Însă, la campania de recrutare din luna mai, aproape 60% dintre cei care au vrut să devină militari au picat probele de concurs.

Un sfert dintre candidaţi au picat proba sportivă, 18% dintre ei nu au trecut de testarea psihologică, iar 12% au fost declarați inapți medical.

Așa că o nouă campanie de recrutare are loc chiar în aceste zile pentru mai multe categorii de angajați: Soldați profesioniști, Maiștri militari și subofițeri, Rezerviști voluntari – ofițeri, maiștri militari, subofițeri gradați și soldați.

Armata Română are aproximativ 80.000 de militari profesioniști, însă, necesarul ar fi de 120.000 de cadre.

Iar balanța între cei care vin în sistem și cei care pleacă atârnă în favoarea acestora din urmă.

Sursa foto: Europa FM / Liliana Nicolae

Sursa video: Europa FM / Liliana Nicolae

Citește și: LUMEA SUB OCHII TĂI. Cum a evoluat cartea în ultimii 24 de ani? | AUDIO | GALERIE FOTO