Confidenţialitate

Record negativ al parlamentarului roman in ultima sesiune a Legislativului

Un angajat cu program standard de opt ore, lucrează, în medie, 22 de zile în fiecare lună, adica 176 de ore. Cât de eficient este parlamentarul roman? Din februarie până in iulie, un senator a cumulat 104 ore de lucru în plen, iar un deputat 94 de ore.

Aleşii au avut câte două zile de plen pe săptămână, luni şi marţi. Chiar dacă şedinţele din Parlament se încheie joia, majoritatea părăsesc Capitala încă de miercuri. Vinerea ar trebui să lucreze în teritoriu, în circumscripțiile electorale, pentru a-și consulta alegătorii. Însă presa a relatat, în numeroase rânduri, că birourile parlamentarilor nu sunt deschise pentru audiențe.

Pe de altă parte, în această sesiune activitatea parlamentară a fost suspendată timp de o lună pe perioada campaniei pentru europarlamentare. Chiar și în afara acestei perioade, prezența parlamentarilor la ședințele s-a dovedit în nenumărate rânduri greu de întrunit. Ședințele de plen, fie ale Senatului, fie ale Camerei Deputaților, au fost suspendate în mai multe cazuri după ce aleșii au decis să părăsească reuniunile, astfel încât nu a mai fost întrunit cvorumul.

Alteori, ședințele de plen au fost deschise pentru a se anunța că nu vor avea loc, din cauza absenței masive a parlamentarilor. În Camera Deputaților, pe 13 mai, s-a înregistrat o premieră pentru istoria Parlamentului: ședința a durat doar 24 de secunde, din cauza absenteismului.

Pentru activitatea lor parlamentară, deputații și senatorii primesc lunar o idemnizație de cel puțin 5.000 de lei în fiecare lună, inclusiv în perioada vacanțelor parlamentare: două luni de zile în timpul verii și o lună în timpul iernii.