Zăpada care a căzut la munte a atras mii de turiști în stațiunile de schi, iar salvamontiștii au avut un număr record de intervenții: în a doua zi din an, au fost peste 160 de situații de urgență la care a intervenit Salvamont. Cele mai multe apeluri s-au înregistrat la dispeceratele din Predeal, Sinaia și Maramureș. 100 de persoane s-au accidentat pe pârtii și au ajuns la spital, a spus la Europa FM, șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu:
Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu: „Vorbim aici de fracturi de membre inferioare, fracturi deschise, fracturi de bazin, suspecți de fracturi de coloană sau multiple traumatisme”
„În ziua de 2 ianuarie am înregistrat un record nedorit – 160 de intervenții, majoritatea dintre ele destul de grave. Peste 100 dintre ele au ajuns la spital, unele cu ambulanță, și asta înseamnă că erau urgențe de grad foarte mare. Vorbim aici de fracturi de membre inferioare, fracturi deschise, fracturi de bazin, suspecți de fracturi de coloană sau multiple traumatisme. Foarte multe evenimente s-au produs datorită echipamentului de schi necorespunzător, legătura de schi nelegată bine, clăparul nu era bine strâns de picior sau se abordau pârtii cu grade de dificultate mult mai mare decât calitățile sportive pe care le avea persoana respectivă”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.
Salvamontiștii le recomandă celor care își petrec vacanța la munte să nu vină neechipați și să rămână în zona pârtiilor special amenajate pentru sporturile de iarnă.
Șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu: Reamintesc tuturor că pârtiile de schi din România nu sunt expuse riscului de avalanță atâta timp cât oamenii vor sta între limitele marcate ale acestora
„Să meargă în special către zonele de practicare a sporturilor de alunecare, către pârtiile de schi și de săniuș. Trebuie să vedem cât va ninge astăzi și dacă se va emite și un risc de producere a avalanșelor în zonele alpine înalte. Cu această ocazie, reamintesc tuturor că pârtiile de schi din România nu sunt expuse riscului de avalanță atâta timp cât oamenii vor sta între limitele marcate ale acestora și în zonele unde aceste pârtii sunt marcate. Deci, nu ne vom îndrepta către zona de creastă până nu se va liniști vremea, până nu vom avea o vizibilitate foarte bună și vom putea să alegem cele mai bune trasee”, a precizat șeful Salvamont România.
Gradul de răspuns din partea salvamontiștilor a fost de 100 la sută, deși la nivel național serviciile Salvamont funcționează cu doar 25-30 la sută din personalul necesar.
Mulți dintre cei care au sunat la Salvamont au solicitat, de asemenea, informații despre diferite trasee turistice din zona montană sau despre pârtiile unde se poate schia în condiții bune.
Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu