Confidenţialitate

Record de avertizări meteo severe în ultimele săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis până în prezent peste 100 de alerte “cod roşu” de vreme severă, cele mai multe în iunie şi iulie, spune Gabriela Băncilă, director în cadrul instituției.

“În momentul de faţă, vorbim despre emiterea a mai mult de 100 de mesaje de Cod roşu, ceea ce este un indiciu asupra severităţii fenomenelor pe care le-am înregistrat, până în momentul de faţă, în ţara noastră, mare parte dintre ele emiţându-se în luna iunie şi acum la începutul lunii iulie. Este un record privind numărul de mesaje Cod roşu pe care Administraţia Naţională de Meteorologie le-a emis începând cu anul 2005, de când am trecut la acest sistem de avertizare’, a explicat specialistul pentru Agerpres.

Vara 2020 nu este una tipică în privinţa temperaturilor înregistrate şi a fenomenelor meteorologice, adaugă meteorologul.

“Frecvenţa evenimentelor meteo care pot produce pagube prin intensitatea lor ridicată este una în creştere şi este confirmată şi de ceea ce se întâmplă în teren, dar şi de acest număr ridicat de avertizări Cod roşu de vreme severă pe care ANM le-a emis. Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară. Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată, la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă”, a precizat Gabriela Băncilă.

Conform meteorologilor, luna iulie este luna potrivită pentru petrecerea concediului, la malul mării, întrucât această zonă a fost ferită de schimbările bruşte ale vremii.

ANM a emis marți, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă între orele 12.00 şi 22.00.

În acest interval, în zonele montane, în Transilvania, Muntenia şi Dobrogea instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

În acelaşi interval orar, va fi Cod galben privind intensificări susţinute ale vântului, în nord-vestul Transilvaniei, în vestul şi sud-vestul Olteniei şi în cea mai mare parte a Moldovei. La rafale, vântul va atinge viteze între 55 şi 75 km/h.

De asemenea, până la ora 22.00, va fi cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, în sudul şi estul Transilvaniei, în zona Carpaţilor de Curbură, local în Muntenia, precum şi în cea mai mare parte a Dobrogei.

ANM anunță intervale cu vijelii (viteze de 80…90 km/h), averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 35-40 l/mp şi pe arii restrânse 50-70 l/mp.