Confidenţialitate

Recomandat de Europa FM | Anca Grădinaru, despre locurile lui Ștefan Câlția și Muzeul de Pânze și Povești din Țara Făgărașului

Mihai Dinu aduce, la fiecare final de săptămână, Recomandat de Europa FM, în Weekend cu Prietenii, o rubrică ce adună la un loc idei pentru vacanță, testate de colegi, vedete și persoane publice. De la cărți și albume muzicale, la destinații, rețete și experiențe noi.

Despre câteva obiective culturale pline de poveste și povețe, Anca Grădinaru spune:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
“În satul Șona, am ajuns cu obiectivul de a vedea măcar o bucățică din munca pictorului Ștefan Câlția care are aici o casă dar și o gospădorie care a devenit loc de adunare și creație pentru alți artiști, inclusiv pentru restauratori.
Am ajuns în luna iulie și am găsit la lucru, refăcând fațada unei case foarte vechi, o echipă condusă de restauratorul Ștefan Vaida.
Este vorba despre o fațadă care este gata acum, a zecea cred. Practic, s-au dat jos straturi de var și s-a ajuns la culoarea de la început, albastru, dar s-a și consolidat o parte din gospodăria care este locuită.
Fațada a fost restaurată de Asociația sătească din Șona cu sprijinul Ambulanței pentru Monumente și a voluntarilor, mulți studenți.
Aici am cunoscut-o și pe Diana Iabrașu, fost jurnalist, autor al proiectului “Albastru”. Diana mi-a povestit că filmul “Albastru” va fi unul despre albastrul din jurul nostru, care, spune o altă gazdă a turului meu cultural din vară, prin Țara Făgărașului, Alina Zară Prunean, îndepărtează insectele.
Tot Diana Iabrașu ne-a arătat atelierul de fierărie din satul Șona, unde se lucra și unde artistul Ștefan Câlția are expuse câteva lucrări.
Tot aici, puteți vedea o gospodărie, inclusă în circuitul turistic, deci vă puteți caza aici, care se numește Casa Șona.
Gazdă vă este Viorel Giugiu, un domn care a transformat casa din piatră, de peste o sută de ani, într-un rai, cu o curte și o grădină pline de verdeață, flori, cu legume, pomi, o fântână și o șură muzeu.
Tot în Țara Făgărașului, am fost din nou, la Muzeul de Pânze și Povești, construit de Alina Zară Prunean, cea care a creat și proiectul cultural de promovare a Țării Făgărașului Suveica Mamei Ruța în jurul lumii și Brandul Mândra Chic.
Suveica Mamei Ruța este suveica folosită la țesut de bunica Alinei Zară Prunean și care circulă de mulți ani pe toate continentele, a făcut peste 1 milion de km, dată din mână în mână mai ales de români.
“Mama Ruţă a fost o femeie simplă, care şi-a dorit ca lemnul vechi (cu care a muncit toată viaţa ca să facă zestre pentru unul sau altul) să plece într-o călătorie iniţiatică pe mapamond, în locul ei. Să descopere lumi fascinante şi să le spună şi altora poveşti despre România frumoasă, despre firescul, rostul şi rânduiala neamului ăstuia al nostru, despre cum se ţes, la propriu şi la figurat, trăistuţele din Ţara Făgăraşului”, spune Alina Zară Prunean.
La Muzeul de Pânze și Povești puteți afla despre rezistența din Munții Făgărașului, despre valul de localnici care la începutul anilor 1.900, au plecat în America să strângă bani de casă, până la căsătorie, despre zestre-de ce paturile viitoarelor cupluri erau purtate cu straturile de țesături pe ele prin sat, de ce unele ii aveau cusute anumite modele, în funcție de cum era viața femeii care purta cămașa.”